cookie-og-privatlivspolitik
En international domstol, der skal retsforfølge danske fremmedkrigere og sikre, at de kan afsone deres straf langt fra Danmarks grænser. Det er ønskescenariet, hvis det står til De Konservative. (Arkivfoto)
En international domstol, der skal retsforfølge danske fremmedkrigere og sikre, at de kan afsone deres straf langt fra Danmarks grænser. Det er ønskescenariet, hvis det står til De Konservative. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Domstol i udlandet for fremmedkrigere kan vise sig om to år

International krigsforbryderdomstol i udlandet indebærer betydelige udfordringer, mener folkeretsekspert.
20. april 2019 kl. 15:54 Af /ritzau/

Annonce

De Konservatives Naser Khader har sammen med Dansk Folkeparti sat sig for at undersøge muligheden for at oprette en international domstol for danske fremmedkrigere i udlandet.

Ifølge professor emeritus i folkeret Frederik Harhoff kan en international domstol i udlandet blive en realitet.

- Mit optimistiske gæt vil være, at det nok kommer til at vare et par år, inden et krigsforbrydertribunal kan indlede sin første retssag, skriver Frederik Harhoff i en mail til Ritzau.

Det indebærer dog ifølge professoren "betydelige udfordringer".

- Først og fremmest fordi det formentlig vil være ganske vanskeligt at opnå tilslutning til en afgrænsning af de personer, der skal kunne tiltales ved, påpeger han.

Han sætter spørgsmålstegn ved, om det skal være enhver, der har begået krigsforbrydelser, der skal for domstolen, eller om det skal afgrænses til fremmedkrigere.

Dernæst skal det besluttes, hvem der skal være med til at oprette domstolen - og ikke mindst hvem der skal betale.

Herefter rejses endnu et spørgsmål: For hvor skal domstolen ligge?

- Jeg har selv i forbifarten nævnt Cypern som en mulighed, fordi domstolen på den ene side skal placeres i nogenlunde nærhed af gerningsstederne.

- På den anden side skal den placeres et sted, hvor den fysiske sikkerhed for alle ansatte og vidner og ikke mindst de tiltalte kan opretholdes, skriver Frederik Harhoff.

Idéen om at retsforfølge danske fremmedkrigere, hvor de sidder fængslet - for eksempel i Syrien - har tidligere været fremsat. Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har dog afvist det som en mulighed.

Den beslutning er udenrigsordfører Naser Khader (K) enig i, da Danmark ikke har diplomatiske forbindelse til det syriske regime. Han mener samtidig, at Cypern vil være en god placering af domstolen.

- Det bedste vil være at holde dem i en armslængde uden for Danmark. Cypern er et godt bud, da det er meget tæt på (Syrien, red.), men stadig i EU, siger Naser Khader.

Han fortæller, at man endnu ikke har undersøgt med Cypern, om det kunne være en mulighed at placere den internationale domstol der.

Sammen med Dansk Folkeparti har Khader indkaldt til samråd 9. maj, hvor professor Frederik Harhoff også vil deltage.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

AF: LEIF A. JENSEN

Stem, som I plejer og… 13. august 2019 kl. 18.53

Annonce