cookie-og-privatlivspolitik

Politik

EL: Uklart piratmandat bringer Danmark i juridisk dødvande

Danmark tilbageholder fire pirater på fregat, som er sendt på piratjagt uden udleveringsaftaler.
25. november 2021 kl. 16:07 Af Ritzau

Det er regeringens egen skyld, at Danmark er i et juridisk dødvande, idet fire formodede pirater tilbageholdes, fordi de angiveligt åbnede ild mod en dansk fregat onsdag i Guineabugten.

Det mener Enhedslisten, som kritiserer det flertal i Folketinget, der sendte en fregat på piratjagt i Afrika uden at have udleveringsaftaler med de lokale lande på plads.

- Det var meget uklart, hvordan man skulle håndtere det, og grunden til, at man ikke har lavet en aftale, er, at de godt ved, at det er rigtig, rigtig svært at gøre.

- Men nu står man lige præcis midt i den situation, og den skal man håndtere. Løsningen må ikke blive, som man har gjort tidligere, hvor man har sejlet rundt med folk i ugevis og månedsvis, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

De fire formodede pirater er torsdag blevet varetægtsfængslet i 13 dage, men befinder sig i øjeblikket på fregatten "Esbern Snare", som i oktober blev sendt til Guineabugten for at forsvare handelsskibe mod pirater.

Annonce

Tidligere har man eksempelvis sat pirater på en gummibåd med vand og drikke og sluppet dem løs, men denne gang har de formodede pirater ifølge anklagemyndigheden åbnet ild mod danske styrker.

Og dermed er sagen en anden. Men et politisk flertal ønsker ikke at retsforfølge dem i Danmark, da staten risikerer at hænge på dem efter eventuel dom, da Danmark ikke må udlevere til lande, hvor der er risiko for tortur.

Enhedslisten mener dog, at partierne bag folketingsbeslutningen om at sende dem afsted står med et ansvar, de ikke kan løbe fra. Også selv om Danmark risikerer at hænge på de formodede pirater efter en eventuel dom.

- Det er helt afgørende, at man sørger for, at der bliver fundet en løsning, hvor de stilles for en dommer, og hvor man garanterer, at de ikke risikerer at blive udsendt til tortur. Det er statens ansvar, og det kan jeg godt være bekymret for, om det bliver løftet, siger ordføreren.

Der er nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som ifølge Forsvaret "vil håndtere, hvad der skal ske med piraterne".

Annonce

Men det er op til anklagemyndigheden, som er politisk uafhængig, om der skal rejses en sag.

- Det er helt åbenlyst, at det er en rigtig rodet situation, og det har det været lige fra starten. Nu henviser regeringen bare til en arbejdsgruppe. Det tror jeg ikke, man skal regne med, at der bare lige kommer en god løsning på i morgen, siger Eva Flyvholm.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE