cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Støttepartier kræver samtykke fremfor frivillighed i voldtægtslov

Begreberne samtykke og frivillighed er centrale i de kommende forhandlinger om ny voldtægtslovgivning.
19. februar 2020 kl. 16:28 Af Ritzau

Det ser ud til, at der er en lovændring på vej, så der fremover vil være tale om voldtægt, hvis ikke begge parter frivilligt har sex med hinanden.

Men forude venter også en teknisk diskussion om, hvorvidt ordet "frivillig" eller "samtykke" skal være en del af straffelovens nye definition af voldtægt.

Regeringens støtteparti Enhedslisten kræver ligefrem, at en voldtægtsdefinition skal baseres på manglende samtykke.

- Jeg er bange for, at en ændring til en frivillighedsbaseret lovgivning vil betyde, at en situation, hvor en kvinde ligger helt stille med ansigtet bortvendt eller gemt under puden, vil kunne ses som udtryk for et implicit "ja", siger retsordfører Rosa Lund (EL).

- På den måde ligger begrebet frivillighed desværre ikke indholdsmæssigt langt fra fraværet af tvang, som loven kræver i dag. Så vil det jo fortsat reelt være offerets ansvar at sige fra eller gøre modstand. Det er det, vi skal have gjort op med.

Annonce

Straffelovrådet anbefaler onsdag i en betænkning at ændre paragraffen om voldtægt, så der ikke er tvivl om, at seksuelle handlinger altid skal være frivillige.

Rosa Lund er bekymret over, at ordet samtykke ikke er centralt i rådets anbefalinger.

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, gør det også helt klart, at en ny voldtægtsbestemmelse skal være baseret på samtykke.

- Det er det, som vil skabe den stærkeste retssikkerhed. Og det er jo ikke så ofte, at man ændrer voldtægtsbestemmelsen, så vi vil hellere tage et elefantskridt end et museskridt, siger Kristian Hegaard.

For SF er det også vigtigt, at ofrene med en ny lovgivning får samme retsstilling ved "frivillighed" som ved "samtykke".

Annonce

- SF har længe kæmpet for en samtykkebaseret lovgivning, og derfor vil jeg gerne høre flere eksperters vurderinger af, om Straffelovrådets anbefalinger om frivillighed giver samme forbedring for ofrene, siger hun.

I forståelsespapiret, som SF, EL, De Radikale er enige om, og som danner grundlag for S-regeringen, har regeringen forpligtet sig til at tage initiativ til at gennemføre en samtykkebaseret lovgivning.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vurderer, at der er stort overlap mellem begreberne samtykke og frivillighed.

- Det afgørende for mig er ikke, om det hedder frivillighed eller samtykke, men hvad vi kriminaliserer, siger ministeren.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE