cookie-og-privatlivspolitik
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil rydde op i Forsvaret efter flere sager om mulig svindel og magtmisbrug. (Arkivfoto)
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil rydde op i Forsvaret efter flere sager om mulig svindel og magtmisbrug. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politik

Efter svindelsager: Forsvarsminister sender ledere på kursus

Trine Bramsen (S) vil sende op til 500 ledere i Forsvaret på kursus i god offentlig administration.
05. juni 2020 kl. 21:24 Af Ritzau

Annonce

Efter en række sager om mulig svindel og magtmisbrug i Forsvaret kommer det nu til at have konsekvenser.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil sende op til 500 ledere på kursus for at sikre "overholdelse og forståelse af principper for god offentlig administration".

Samtidig med kurserne indskærpes det, at det får konsekvenser for chefer, hvis ikke de sikrer, at centrale principper for økonomikontrol overholdes.

Ligeledes skal det have "indflydelse på karrieremulighederne" i Forsvaret, hvis en chef ikke reagerer på henvendelser om mulig svindel eller magtmisbrug.

- Det er vigtigt at understrege, at man har et ansvar som chef for at sige fra. Det er en værdi i forsvaret, at man siger fra, hvis man oplever noget, der ikke går efter bogen, siger Trine Bramsen (S).

- Konsekvensen kan jo enten være, at man ikke skal være der mere, eller man får dårligere muligheder for at blive forfremmet, siger hun.

Ud over at sende lederne på kurser har ministeren en række andre planer for at rydde op i Forsvaret.

Blandt andet vil hun styrke kontrollen med Forsvarets indkøb. Det skal blandt andet sikres, at alle indkøb er forbi mindst to personer, inden de bliver godkendt.

Tiltagene sker blandt andet efter en sag om mulig svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) og en verserende retssag mod en tidligere hærchef, der er anklaget for at misbruge sin stilling til at fremme sin daværende kærestes karriere.

Ministerens plan bliver rost af flere eksperter, som Jyllands-Posten har talt med. En af dem er Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring på Aalborg Universitet, og som har fulgt sagerne i Forsvaret tæt.

- Jeg mener, at den samlede pakke, der bliver fremlagt, er ganske fornuftig.

- Om den så er tilstrækkelig og vil have effekt, det vil jeg ikke kunne love, siger Per Nikolaj Bukh til Ritzau.

Mens De Konservative og Enhedslisten over for Jyllands-Posten bakker op om forsvarsministerens plan, så er Venstre ikke imponeret.

Forsvarsordfører Karsten Lauritzen (V) siger til avisen, at ministeren burde afvente de eksterne undersøgelser af sagen i FES, som hun selv har sat i gang, og som ventes færdige efter sommer. Han mener samtidig, at initiativerne mistænkeliggør hele Forsvaret.

Den udlægning er forsvarsministeren ikke enig i.

- Jeg håber, at Venstre vil være med til at rydde op i de her sager, som der åbenlyst har været for mange af.

- De er skadelige for Forsvaret, og det er derfor, vi skal tage fat om dem og sætte målrettet ind. Vi kan ikke bare lade stå til. Det har vi gjort i alt for mange år, siger Trine Bramsen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce