mit folketidende klub folketidende cookie-og-privatlivspolitik
Det danske støtteskib "Esbern Snare" fik i januar uventet besøg, da to russiske SU-24-jagerfly dykkede larmende mod skibet og de cirka 30 medrejsende soldater på vej til Nato-mission i Estland. Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste gennemførte de russiske fly et simuleret angreb på det danske skib.
Det danske støtteskib "Esbern Snare" fik i januar uventet besøg, da to russiske SU-24-jagerfly dykkede larmende mod skibet og de cirka 30 medrejsende soldater på vej til Nato-mission i Estland. Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste gennemførte de russiske fly et simuleret angreb på det danske skib.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Politik

Efterretningsvæsen: Russere simulerede angreb på dansk krigsskib

Det var et øvelsesangreb, da russiske kampfly i januar dykkede mod støtteskibet "Esbern Snare", vurderer FE.
12. september 2018 kl. 12:48 Af /ritzau/

Annonce

Russiske kampfly gennemførte i januar et decideret øvelsesangreb på det danske støtteskib "Esbern Snare", da skibet i januar var i færd med at fragte soldater og deres grej til Estland.

Det er vurderingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), oplyser forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et nyt folketingssvar til en af sine forgængere, Nick Hækkerup (S).

Det var 10. januar, da de danske tropper var på vej gennem Østersøen til deres første dont ved Nato-missionen eFP (Enhanced Forward Presence), at de to russiske jagerbombefly pludselig dykkede tæt ned forbi det danske skib.

Det uventede besøg fra oven gav et øredøvende drøn over dækket.

Dengang vurderede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen over for Berlingske, at der var tale om "mishagsytringer" fra russernes side, men i folketingssvaret opgøres hændelsen nu altså som et simuleret angreb.

- Der har også været tilsvarende simulerede angreb mod andre vestlige flådefartøjer under sejlads i internationalt farvand i Østersøen i såvel 2017 som i 2018.

- FE kan dog ikke komme nærmere ind på de konkrete hændelser, står der i folketingssvaret.

Ud over det simulerede angreb på "Esbern Snare" opregnes en hændelse på Bornholm i 2014 som et "meget sandsynligt" simuleret angreb.

Her fløj russiske fly ind i dansk luftrum, mens det årlige folkemøde stod på.

Målet for bornholmerangrebet var ifølge FE mest sandsynligt den militære varslingsradar på Rytterknægten.

Dertil kommer de vestlige krigsskibe, der på det tidspunkt lå i farvandet omkring Bornholm som led i den årlige amerikanskledede øvelse "Baltops".

Forsvarets Efterretningstjeneste gør ifølge ministerens svar opmærksom på, at der jævnligt er aktiviteter fra det russiske militær i forhold til danske enheder. De kan dog ikke karakteriseres som "egentlige simulerede angreb fra russisk side".
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN ENEMARK

Børnefamilie valgte… 14. november 2018 kl. 16.03

AF: LINDA SOMMER

Tag ansvar for styrke… 12. november 2018 kl. 01.13

AF: JOHN WENNERWALD

Anoreksi og forældrerollen 11. november 2018 kl. 22.44

AF: PER JOHANNES ESKILDSEN

Svindel og humbug 11. november 2018 kl. 00.46

AF: LILLI RUTHERFORD

Hvor er vi heldige i Guldborgsund 10. november 2018 kl. 16.03

AF: LILLI RUTHERFORD

Hvorfor skriver I om… 10. november 2018 kl. 13.22

Annonce