cookie-og-privatlivspolitik
Styrelsen Skat er i dag nedlagt og splittet op i syv styrelser efter en række sager om forkerte ejendomsvurderinger, problemer med at indhente gæld, it-systemer ude af funktion og milliarder udbetalt i refusion for udbytteskat uden grund. En kommission skal se på flere af disse områder og er startet med det sidste. (Arkivfoto)
Styrelsen Skat er i dag nedlagt og splittet op i syv styrelser efter en række sager om forkerte ejendomsvurderinger, problemer med at indhente gæld, it-systemer ude af funktion og milliarder udbetalt i refusion for udbytteskat uden grund. En kommission skal se på flere af disse områder og er startet med det sidste. (Arkivfoto)
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Politik

Eks-chef for tilsyn med Skat: Vores advarsler druknede

Besparelserne i Skat betød, at et problem ikke kunne løses uden at skabe et nyt, mener revisionschef.
13. marts 2019 kl. 16:26 Af /ritzau/

Annonce

Der var sparet så heftigt i det daværende Skat, at problemer med eksempelvis ejendomsvurderinger og manglende ressourcer overdøvede de advarsler, der kom om et muligt problem med refusion af udbytteskat.

Sådan er udlægningen fra Kjeld Rasmussen, der var revisionschef for Skatteministeriets Interne Revision (SIR) fra 2010 til 2013.

De overhørte advarsler er måske endt med at koste staten over 12 milliarder af skatteydernes kroner. Det var penge, der blev udbetalt til personer, der aldrig havde ret til refusion af deres udbytteskat.

Det kunne lade sig gøre, fordi en række advarsler fra SIR i 2010 blev overhørt. Her blev der peget på, at Skat ikke havde kontrol med, hvorvidt personer reelt ejede de aktier, de ansøgte om refusion på udbyttet af.

Siden er der blevet nedsat en kommission, der blandt andet skal undersøge, hvordan milliarder kunne fosse ud.

Onsdag aflagde Kjeld Rasmussen sin vidneforklaring om sin tid som revisionschef for Skatteministeriets egen revision.

Tidligere har en af hans ansatte forklaret, at kun "en blind" ikke ville forstå advarslerne i en SIR-rapport fra 2010. Derfor skulle Kjeld Rasmussen hjælpe med at løfte sløret for, hvorfor intet effektivt blev gjort for at lukke hullet.

Han forklarede blandt andet, at SIR's advarsler ikke blev modtaget med kyshånd i Skat. Og det var langt fra kun området med refusion af udbytteskat, der blev advaret om.

- Reaktionen var, at det var ubehageligt for administrationen at få de her informationer, sagde Kjeld Rasmussen onsdag om SIR's kritiske rapporter.

- De havde ikke muligheder for at løse dem på grund af (manglende, red.) ressourcer.

- Problemet var, at på det tidspunkt - 2012 og 2013 - der var de (Skat, red.) jo nede på en tredjedel af de ressourcer, der var fra starten. Det begyndte at gøre ondt.

- Man kunne godt flytte ressourcer til det punkt, vi lige pegede på, men så opstod der bare noget et andet sted.

Særligt peger Kjeld Rasmussen på, at problemer med ejendomsvurderinger fyldte meget på det tidspunkt, hvor advarsler om området for udbytteskat begyndte at komme og krævede opfølgning.

- Vi kan gøre opmærksom på nogle ting. Men vi kan ikke gøre noget. Det er administrationen, der skal tage hånd om de her ting, sagde han.

- Vi er nødt til bare at trække på skuldrene.

De personer, der var placeret i toppen af Skat og Skatteministeriets departement, skal afhøres af kommissionen på et senere tidspunkt.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

Annonce