cookie-og-privatlivspolitik
DK-VET rådgiver normalt regeringen i sager om smitsomme dyresygdomme, men blev ikke spurgt til råds, før det blev afgjort, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Heller ikke om nogle af avlsdyrene eventuelt kunne have overlevet. (Arkivfoto)
DK-VET rådgiver normalt regeringen i sager om smitsomme dyresygdomme, men blev ikke spurgt til råds, før det blev afgjort, at alle mink i Danmark skulle slås ned. Heller ikke om nogle af avlsdyrene eventuelt kunne have overlevet. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Ekspertgruppe blev først spurgt til råds efter minkordre

DK-VET rådgiver regeringen om dyresygdomme, men blev først kontaktet af Fødevarestyrelsen efter minkordre.
20. november 2020 kl. 22:39 Af Ritzau

Annonce

Ekspertgruppen Dansk Veterinær Konsortium (DK-VET) blev ikke taget med på råd, inden regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. Det skriver Jyllands-Posten.

DK-VET rådgiver ellers normalt regeringen i sager om smitsomme dyresygdomme. Gruppen består af forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut.

Birgit Nørrung, som er institutleder på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet og en del af ledelsen i DK-VET, siger til avisen, at gruppen først fik en henvendelse fra Fødevarestyrelsen, efter at beslutningen var truffet.

Hun har været igennem alle gruppens sager. Der ligger ingen henvendelse om at udføre risikovurderinger i forhold til at lade nogle af avlsdyrene leve.

- Det var først efter regeringens beslutning om, at minkene skulle slås ihjel, at vi fik en henvendelse fra Fødevarestyrelsen om at lade nogle af avlsdyrene leve.

- Men der var det jo nok for sent. Vi fik tre timer til at gøre det. Men dybest set var det jo spild af tid, siger hun til Jyllands-Posten.

4. november meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle mink i Danmark skulle aflives, inklusiv avlsdyr. Det skyldtes et forsøg på at inddæmme en mutation i coronavirus, som var fundet hos mink og i mennesker.

Frygten var, at det kunne svække effekten af en kommende vaccine. Men det ser ud til, at den særlige variant - cluster 5 - er uddød, vurderer Statens Serum Institut.

Forløbet undrer Birgit Nørrung, for normalt bliver DK-VET bedt om at lave risikovurderinger "om selv de mindste ting", siger hun til avisen.

10. november spurgte Fødevarestyrelsen første gang ekspertgruppen, om der kunne bevares et antal avlsdyr for at genstarte erhvervet på et senere tidspunkt.

Gruppens svar var, at det ville være muligt at bevare cirka 56.000 mink på en sundhedsmæssig forsvarlig måde, såfremt de blev opbevaret i biosikrede bure eller blev spredt på flere farme med afstand mellem burene.

Fem dage senere, 15. november, blev DK-VET bedt om at vurdere muligheden for at beholde 200.000 avlsmink i ikke-sikrede bure. Det blev heller ikke udelukket.

Jyllands-Posten har ikke haft mulighed for at få en kommentar fra hverken den nyligt fratrådte fødevareminister, Mogens Jensen (S), eller den nyligt tiltrådte fødevareminister, Rasmus Prehn (S).

Statsminister Mette Frederiksen (S) har ikke ønsket at udtale sig.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

john brædder ønsker at folk… 24. november 2020 kl. 09.12

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

Annonce