cookie-og-privatlivspolitik
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ankommer til gruppemøde tirsdag, hvor han fortæller om degraderingen af Kristian Jensen.
Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ankommer til gruppemøde tirsdag, hvor han fortæller om degraderingen af Kristian Jensen.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Politik

Ellemann: Degraderet Jensen bragede hovedet gennem loftet

Jakob Ellemann-Jensen holder muligheden åben for et comeback til Kristian Jensen trods degradering.
14. januar 2020 kl. 10:01 Af Ritzau

Annonce

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, havde ingen andre muligheder end at fratage Kristian Jensen hans ordførerskab og udvalgsposter, efter at Jensen i Jyllands-Posten lørdag luftede sine tanker om en stor reformpakke.

Det siger Jakob Ellemann-Jensen tirsdag formiddag før et gruppemøde i Venstres folketingsgruppe på Christiansborg.

Her sætter formanden for første gang ord på den offentlige degradering, som han iværksatte efter Kristian Jensens soloudmelding.

- I Venstre har vi lige som i alle andre folketingsgrupper nogle interne spilleregler, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- De regler betyder blandt andet, at man ikke melder ud på nye politikområder, uden at vi har diskuteret det og talt om det i Venstres folketingsgruppe, og uden at det foregår bare nogenlunde koordineret.

- De regler har Kristian Jensen overtrådt noget så eftertrykkeligt her i weekenden. Derfor har jeg besluttet, at han nu ikke har nogen ordførerskaber, og at han ikke er med i nogen udvalg.

- Vi har højt til loftet i Venstre, men der er et loft. Og når man brager hovedet igennem det, så har det også nogle konsekvenser, siger han.

Venstre meddelte lørdag aften, at Jakob Ellemann-Jensen havde valgt at fratage Kristian Jensen posten som arktisordfører samt hans udvalgsposter i Folketinget.

Det skete, få timer efter at Jyllands-Posten offentliggjorde et interview med Kristian Jensen, hvor han havde opfordret til en bred økonomisk reformpakke med deltagelse af S-regeringen, Venstre, De Radikale og De Konservative.

Den udmelding havde han imidlertid ikke orienteret Venstres partitop om, og det førte til den hurtige degradering.

Adspurgt om, hvorvidt Kristian Jensens udmelding er et tegn på uro i geledderne i Venstre, og at Jakob Ellemann-Jensen ikke har sat sig tilstrækkeligt igennem, svarer formanden:

- Det ved jeg ikke, om det er.

Han vender derefter tilbage til sanktionen.

- Det er i hvert fald et klart signal om, at vi har nogle interne spilleregler. Dem kender Kristian, dem kender vi alle sammen. Hvis man ikke overholder dem, så har det nogle konsekvenser, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kristian Jensen var fra 2009 til 2019 næstformand i Venstre, og han har været finansminister, udenrigsminister og skatteminister.

Et internt opgør efter sidste års folketingsvalg med den daværende Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussen, førte til, at begge gik af som henholdsvis formand og næstformand.

Jakob Ellemann-Jensen siger, at Kristian Jensen ikke behøver at være en færdig mand i Venstre trods den offentlige afstraffelse.

- Nej, selvfølgelig betyder det ikke det.

- Kristian Jensen har været medlem af Venstres folketingsgruppe i 20 år (siden marts 1998, red.) og har været næstformand i ti år, han har været gruppeformand, han har været finansminister. Han er en fremragende kapacitet.

- Men det betyder, at han fra nu af ikke har nogen ordførerskaber og ingen udvalgsposter, siger formanden.

Efter gruppemødet fortæller Jakob Ellemann-Jensen, at folketingsgruppen bakker ham op i beslutningen.

- Nu har vi ikke offentlighed, ikke sådan officielt i hvert fald, på vores gruppemøder.

- Men der er fuld og entydig opbakning, siger formanden.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce