cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedsordfører Magnus Heunicke (S) er klar til at se på en revision af den kommende epidemilov, som et flertal i Folketinget ønsker.
Sundhedsordfører Magnus Heunicke (S) er klar til at se på en revision af den kommende epidemilov, som et flertal i Folketinget ønsker.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Ellevte time: Flertal vil revidere epidemilov til efteråret

Dagen før den kritiserede epidemilov ventes vedtaget, er der flertal for at revidere loven senest 15. oktober.
22. februar 2021 kl. 13:05 Af Ritzau

Annonce

Den epidemilov, som tirsdag forventet bliver stemt igennem i Folketinget, skal ses grundigt efter senest til efteråret.

Det mener et flertal af partierne på Christiansborg i ellevte time. Det er Venstre, der ifølge Jyllands-Posten og Politiken har stillet et ændringsforslag til loven, som tirsdag skal tredjebehandles.

Partiet mener, at epidemiloven skal revideres senest 15. oktober.

- Der kan sagtens være uhensigtsmæssigheder rundt omkring og ting, der ikke er blevet fanget. Det her har haft en meget hastende karakter, siger sundhedsordfører Martin Geertsen (V) til Jyllands-Posten.

Den nuværende epidemilov, som blev vedtaget på bare én dag i marts sidste år umiddelbart efter nedlukningen på grund af coronavirus, ophører 1. marts.

Annonce

Flertallet består af De Konservative, Enhedslisten, De Radikale og Dansk Folkeparti, der støtter op.

Venstres forslag kommer efter flere historier, hvor elementer i loven er blevet kritiseret af eksperter. De mener, at loven er for vidtgående og indeholder for megen usikkerhed for borgere.

Herunder muligheden for at overvåge borgere i for eksempel fitnesscentre eller på biblioteker.

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, bakker op om Venstres forslag.

- Der er rejst noget utryghed om datasikkerhed. Det er klart, at det skal vi have fuldstændig på plads. Det er helt utrolig vigtigt for den enkelte, at ens data bliver behandlet korrekt, siger han til Jyllands-Posten.

Annonce

Coronaordfører Peder Hvelplund (EL) mener som udgangspunkt, at "vi har ramt balancen meget godt".

- Men når der kommer så mange ændringsforslag i sidste øjeblik, risikerer man netop, at det kommer til at gå ud over lovkvaliteten.

- Det er noget af det, vi meget klart har lært af forløbet fra den første epidemilov - hasteloven i marts sidste år, at det kan have særdeles uheldige konsekvenser, hvis der bliver lavet et forhastet lovgivningsarbejde.

- Derfor vil det være fornuftigt at få lavet en revision her i oktober, siger han til Ritzau.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, oplyser til Ritzau, at partiet ligeledes bakker op om Venstres forslag om at revidere epidemiloven til efteråret.

Annonce

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser mandag, at regeringen er klar til at se på en revision af loven til efteråret.

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, skriver på Facebook, at hendes parti vil have, at loven skal indeholde en såkaldt solnedgangsklausul, så den udløber 1. juli.

En solnedgangsklausul er en bestemmelse, der fastslår, at en lov eller en politisk vedtaget ordning automatisk udløber eller tages op til revision efter et bestemt tidsrum.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige vil stemme imod epidemiloven, som uanset hvad ventes at blive stemt igennem med stort flertal.


KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE