cookie-og-privatlivspolitik
Enhedslistens Rune Lund er harm over, at han mener regeringen løber fra aftalen om, at selskaber i skattely ikke skal kunne modtage hjælpepakker.
Enhedslistens Rune Lund er harm over, at han mener regeringen løber fra aftalen om, at selskaber i skattely ikke skal kunne modtage hjælpepakker.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Politik

Enhedslisten kalder regeringens skattely-tiltag "fis i hornlygte"

Enhedslisten mener, at regeringen har snigløbet aftale om, at firmaer i skattely ikke kan få hjælpepakker.
21. maj 2020 kl. 15:07 Af Ritzau

Annonce

Midt i april kunne regeringen med et samlet Folketing bag sig annoncere, at den milliardstore hjælpepakker til erhvervslivet var udvidet. Enhedslisten fejrede det som en sejr, at det blev skrevet ind, at virksomheder i skattely ikke kunne få statens hjælp.

Men partiet har ifølge finansordfører Rune Lund (EL) fejret aftalen - der fik stor international opmærksomhed - fejret for tidligt. Regeringens definition af skattely er nemlig ifølge partiet så lempelig, at tiltaget giver "nul mening", "er nytteløst", "en fis i en hornlygte", "nytteløst", "nada" og "ingenting".

- Vi synes, at regeringen sniger sig uden om aftalen, fordi den kommer rendende med en definition af skattely, der betyder, at vores gode skattekroner nu også går til virksomheder med bare i skattely.

- Det er ikke det, der er aftalen. Selvfølgeligt har vi ikke indgået en aftale, der er ren varm luft, siger Rune Lund.

Uenigheden går på, at regeringen definerer det sådan, at det kun er firmaer, der er direkte ejet via selskaber i skattelylande som Panama, Caymanøerne eller Vanuatu.

Men mange selskaber er ejet gennem en kæde selskaber, hvor kun det sidste er i skattely. Og de bliver altså ikke undtaget hjælpepakkerne.

Torsdag sagde skatteminister Morten Bødskov (S) til Politiken, at regeringen "går så langt, som den kan" under EU-retten. Det er Rune Lund dog uenig i og eksperter har da også sagt, at EU-retten kan tolkes videre.

- Jeg må virkeligt indrømme, at jeg ikke forstår, hvad regeringens interesse er her. Vi er nået til, at skattely ikke bare er noget vi taler om, men noget vi kan gøre noget ved.

- Når vi så har muligheden, så springer regeringen i målet og prøver med alle mulige fiksfakserier og misvisende fortolkninger at få det til at se ud som om, at vi ikke kan gøre noget, siger Rune Lund.

Rune Lund står ikke alene med sin skuffelse og undren over, at der over en måned efter aftalen blev indgået kommer en melding om, at den ikke kan implementeres. Også SF er klar til at indkalde til samråd og stille spørgsmål.

- Vi føler os meget svigtet af regeringen, det er der ingen tvivl om. Der var en klar aftale om, at virksomheder der bruger skattely, ikke skal have hjælpepakker.

- Nu siger ministeren så, at det praktisk ikke kan lade sig gøre. Det er et stort svigt og det virker også som om, at ministeren ikke er gået langt nok for at sikre sig, at vi går hele vejen for at sikre, at de her virksomheder ikke skal have støtte, siger skatteordfører for SF Carl Valentin.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce