cookie-og-privatlivspolitik
Britt Bager (V) og Marcus Knuth (V) er blevet politianmeldt af Enhedslisten for at have modtaget anonyme donationer i strid med loven.
Britt Bager (V) og Marcus Knuth (V) er blevet politianmeldt af Enhedslisten for at have modtaget anonyme donationer i strid med loven.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Enhedslisten politianmelder Venstre-folk i donationssag

Venstres Britt Bager og Marcus Knuth bliver politianmeldt af Enhedslisten efter sager om anonyme donationer.
10. april 2019 kl. 14:30

Annonce

Enhedslistens Nikolaj Villumsen og Eva Flyvholm politianmelder Venstres Britt Bager og Marcus Knuth efter sager om anonyme donationer, der tilsammen løber op i mere end 20.000 kroner.

Det skriver Enhedslisten i en pressemeddelelse.

- Jeg synes, det er helt afgørende, at vi ved, hvilke pengekræfter der står bag partier.

- Nu står vi i en konkret sag, hvor statsministeren og indenrigsministeren siger, at Venstre ikke har begået noget ulovligt, og på den anden har fremmelige juraeksperter, der siger, at der er begået et lovbrud.

- Så er det helt naturligt, at vi må have anklagemyndigheden ind over og afdække, om der er begået noget ulovligt, siger folketingsmedlem Eva Flyvholm i pressemeddelelsen.

Sagen handler om, hvorvidt det er tilladt at anonymisere politiske donorer, som kanaliserer penge til politikeres valgkampe ved hjælp af flere selskaber.

Donationer over 20.000 kroner skal offentliggøres. Men ved at sprede donationerne ud over flere forskellige selskaber kan donorerne holdes anonyme.

Britt Bager (V) har modtaget samlet 100.000 kroner ved den seneste valgkamp fra fem forskellige selskaber, der er ejet af samme person.

Marcus Knuth har modtaget to anonyme donationer af hver omkring 20.000 kroner. Politikken har skrevet, at de begge kommer fra erhvervsmanden Fritz Schur.

Britt Bager svarer i en sms til Ritzau, at sagen har været efterforsket før, samt at donationerne er givet til hendes kreds i Faurskov. Den tidligere efterforskning endte med et bødeforlæg på 10.000 kroner til Venstre i Midtjylland for brud på partistøtteloven.

Venstrepolitikeren citerer et svar fra Midt- og Vestjyllands Politi, der skriver:

- Der har ikke været, og der er ikke grundlag for at iværksætte efterforskning mod enkeltpersoner i anledning af anmeldelsen, idet indberetningspligten alene påhvilede partiorganisationen, og sagen betragtes således som afsluttet.

Enhedslistens politianmeldelse kommer, efter at to eksperter over for Politiken har vurderet, at støtten er ulovlig.

- Det vil jeg mene, er en klar omgåelse af lovens beløbsgrænse, sagde juraprofessor Morten Broberg fra Københavns Universitet i onsdagens avis og fortsatte:

- Når jeg bruger udtrykket "omgåelse" om den omtvistede praksis, ligger der heri, at jeg mener, at denne praksis indebærer en overtrædelse af loven.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. bjørnebrønden 24. maj 2019 kl. 08.57

AF: LEIF A. JENSEN

Byrådet lader… 23. maj 2019 kl. 19.03

AF: LINDA SOMMER

Lokallisten Lolland siger… 20. maj 2019 kl. 20.22

AF: JENS RANE HOLCK

Nej til havbrug, ja til… 20. maj 2019 kl. 00.05

AF: JOHN WENNERWALD

Bananrepublikken Danmark 19. maj 2019 kl. 23.27

AF: LEIF A. JENSEN

Gylden mammon S garanti for… 16. maj 2019 kl. 21.25

Annonce