cookie-og-privatlivspolitik
Finansminister Nicolai Wammen (S) har torsdag præsenteret regeringens bud på, hvor meget den danske vækst bliver ramt af coronavirus i år.
Finansminister Nicolai Wammen (S) har torsdag præsenteret regeringens bud på, hvor meget den danske vækst bliver ramt af coronavirus i år.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Erhvervslivet tror på større økonomisk lussing end regeringen

Danmark er afhængig af udlandet, og blandt andet derfor kan væksten i år rammes hårdere, end regeringen tror.
09. april 2020 kl. 13:30 Af Ritzau

Annonce

På grund af coronakrisen venter regeringen, at den danske økonomi falder med mellem tre og seks procent i år.

Det kan dog vise sig at være for optimistisk et bud. Det vurderer Dansk Industri og Dansk Erhverv, som repræsenterer en stor del af erhvervslivet.

- Vi er enig med regeringen i, at der er utrolig stor usikkerhed i øjeblikket, og at det ser meget dystert ud, siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

- Men vi mener, at det kan gå langt værre, end regeringen lægger op til. Vores bedste vurdering er, at vi får en negativ vækst i bnp på syv procent.

Bnp - eller bruttonationalproduktet - er et udtryk for størrelsen af et lands økonomi.

Stigninger eller fald i bnp fortæller, om økonomien vokser eller skrumper.

Regeringen har opstillet tre scenarier for, hvordan økonomien vil udvikle sig i år under coronakrisen.

I det mest optimistiske scenarie forudser regeringen, at bnp i år vil falde med tre procent. I det mest pessimistiske scenarie ventes faldet at blive dobbelt så stort.

Cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer frygter, at de tre scenarier er i den optimistiske ende af skalaen.

Det begrunder han med, at der i alle tre scenarier er forventning om, at den økonomiske nedgang bliver bremset i andet kvartal, hvorefter der vil ske en genopretning.

- Det må siges at være højst usikkert i den nuværende situation, hvor sundhedsmyndighederne endnu ikke har præsenteret en plausibel slutdato for virusudbruddet, siger Tore Stramer.

Både Kent Damsgaard og Tore Stramer peger også på, at den danske vækst kommer til at være stærkt afhængig af udlandet og eksportmarkederne, der ligesom herhjemme er hårdt ramt af coronakrisen.

- Jeg er derfor bange for, at de præsenterede scenarier fra regeringen alle kan vise sig at være for optimistiske, siger Tore Stramer.

Regeringens bud kommer kort tid efter prognoser fra Nationalbanken og De Økonomiske Råd - også kendt som de økonomiske vismænd.

Mens vismændene forudser et fald i bnp i år på mellem 3,5 og 5,5 procent, så ser Nationalbanken et fald på mellem tre og ti procent.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce