cookie-og-privatlivspolitik
Folketinget vedtog mandag, at borgere selv skal kunne vælge at lade sig vaccinere med to vacciner, der ellers er taget ud af det danske vaccinationsprogram på grund af en risiko for sjældne, men alvorlige blodpropper. (Arkivfoto)
Folketinget vedtog mandag, at borgere selv skal kunne vælge at lade sig vaccinere med to vacciner, der ellers er taget ud af det danske vaccinationsprogram på grund af en risiko for sjældne, men alvorlige blodpropper. (Arkivfoto)
Foto: Dirk Waem/Ritzau Scanpix

Politik

Etisk Råd-formand: Coronapas presser folk i deres vaccinevalg

Så længe regeringen lokker med et coronapas, er til- eller fravalget af omdiskuterede vacciner ikke frit.
03. maj 2021 kl. 23:14 Af Ritzau

Det skal være muligt at tilvælge en coronavaccine fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson, som er blevet skrottet fra det generelle vaccinationsprogram på grund af sjældne bivirkninger.

Det blev et politisk flertal mandag enige om.

Der vil blive tale om en frivillig ordning.

Men reelt vil valget ikke nødvendigvis være frit, mener Anne-Marie Gerdes, som er formand for Etisk Råd.

- Der er jo den gulerod, at man kan få et coronapas, hvis man er vaccineret. Så kunne man godt forestille sig, at man kunne være mere forhippet på at vælge vaccinen til og se bort fra bivirkninger og ulemper, siger hun.

Annonce

Sundhedsstyrelsen har taget vaccinen fra Johnson & Johnson og den fra AstraZeneca ud af det danske vaccinationsprogram, fordi der er risiko for bivirkninger som sjældne, men alvorlige blodpropper.

Bivirkningen er blevet døbt Vitt (Vaccine-induceret Immun Trombose og Trombocytopeni). Sundhedsstyrelsen anslår, at det forekommer ved cirka 1 ud af 40.000 vaccinerede med AstraZeneca-vaccinen.

Og det passer fint, at det er Sundhedsstyrelsen, der træffer valget, når det skal vurderes, hvilke lægemidler danskerne skal have adgang til, mener Anne-Marie Gerdes.

- Det er vigtigt, at vi har selvbestemmelse i et demokratisk samfund. Men omvendt må man også sige, at vi er vant til, at der bliver sat grænser for vores frie valg.

- Man kan for eksempel ikke køre bil, hvis man ikke har kørekort. Man kan heller ikke selv vælge sin behandling ved lægen, når man bliver syg, siger hun.

Annonce

Og netop eksemplet med lægebehandling gør sig gældende her, mener Anne-Marie Gerdes.

- Selvfølgelig skal man selv vælge, om man vil vaccineres. Men ligefrem at vælge hvilken type vaccine er en helt ny situation. Det er vi slet ikke vant til, siger hun.

Folketinget vedtog mandag, at det skulle være frivilligt, om man vil vaccineres med en vaccine fra AstraZeneca eller Johnson & Johnson, på trods af at de begge er taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Partierne afventer nu, at der bliver udarbejdet en ordning, så det bliver muligt for borgere selv at tilvælge en vaccine fra en af disse to producenter.

Ordningen bliver gratis og forventes at kunne begynde i maj.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE