cookie-og-privatlivspolitik
Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forlader Fælledparken efter sin 1. maj-tale under massiv politibeskyttelse, mens en protestgruppe råber skældsord og fløjter af hende.
Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) forlader Fælledparken efter sin 1. maj-tale under massiv politibeskyttelse, mens en protestgruppe råber skældsord og fløjter af hende.
Foto: Scanpix/Kristian Djurhuus

Politik

Fagbevægelsen og S fortsætter årtier lang skilsmisse

I mere end et århundrede var fagbevægelsen og Socialdemokratiet to sider af samme sag. Nu er der kold luft.
14. marts 2018 kl. 11:35 Af /ritzau/

Annonce

Socialdemokratiet blev født af arbejderbevægelsen i slutningen af 1800-tallet. Store socialdemokrater som Thorvald Stauning og Anker Jørgensen var fagforeningsfolk, og partiet og fagbevægelsen delte plads på barrikaderne.

Nu er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke engang velkommen til at tale på arbejdernes internationale kampdag i sin egen kreds i Aalborg.

- Der er overhovedet ingen grund til, at nogen socialdemokratiske politikere skal tale til vores medlemmer, siger Allan Busk, formand for 3F i Aalborg, til Ritzau.

Denne gang er antipatien udløst af, at Socialdemokratiet ikke støtter de offentligt ansatte i den potentielt snarlige storkonflikt. Men splittelsen mellem fagbevægelsen og Socialdemokratiet er startet for længe siden.

- Frem til begyndelsen 1990'erne var arbejderbevægelsen en enhed. Men herfra har forholdet udviklet sig i en meget kølig retning.

- Fagbevægelsen er meget mindre en partipolitisk forankret organisation og er blevet bevægelse, der er mest optaget af at skaffe sig politisk indflydelse og fastholde medlemmer.

- Både under Nyrup og ikke mindst under Helle Thorning - Bjarne Corydon periode var der store sammenstød, siger politisk kommentator Hans Engell.

Daværende statsminister Helle Thorning måtte endda lide den tort at blive piftet ud under sin tale 1. maj, efter at hendes regering havde lockoutet lærerne i 2013.

- For fagbevægelsen handler det om, at der har været så lange perioder med borgerlige regeringer, at man har måttet søge indflydelse der.

- For Socialdemokratiet handler det om, at den yngre generation slet ikke har en forankringen i fagbevægelsen. Glem ikke, at stort set hele den nuværende socialdemokratiske ledelse er akademikere, siger Hans Engell.

Han ser heller ingen potentiel genfunden kærlighed mellem de to organisationer.

Konsolidering af fagbevægelsen vil betyde, at den bliver en mere rendyrket, apolitisk interesseorganisation, og Socialdemokratiet vil være et bredere lønmodtagerparti.

- Forholdet mellem dem er blevet meget køligere. Og på den lange strækning er de ikke så forbundne, som de har været, og glider i hver sin retning.

- Jeg har talt med socialdemokrater de seneste år, der siger, at fagbevægelsen mere er en klods om benet end noget, der fremmer deres politiske sag, siger Hans Engell.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: ANDREAS ELLEBY

Lolland bank ingen selv indsigt 14. december 2018 kl. 06.06

AF: JOHN WENNERWALD

Økonomisk uansvarligt 09. december 2018 kl. 20.43

AF: PER BERNER

Præstegården i Rødby 09. december 2018 kl. 16.45

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Afviste kriminelle… 08. december 2018 kl. 18.32

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen mangler læger 02. december 2018 kl. 22.45

AF: JOHN WENNERWALD

Danmarks pensionister 25. november 2018 kl. 21.48

Annonce