cookie-og-privatlivspolitik
USA vil gennemføre diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina, og det støtter både Venstre og DF. Enhedslisten vil overveje det.
USA vil gennemføre diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina, og det støtter både Venstre og DF. Enhedslisten vil overveje det.
Foto: Koki Kataoka/Ritzau Scanpix

Politik

Flere partier ønsker dansk diplomatisk boykot af vinter-OL

Kineserne bliver fornærmede over alt, siger ordfører, som mener, at Danmark bør gennemføre diplomatisk boykot.
07. december 2021 kl. 13:06 Af Ritzau

Danmark bør følge USA og gennemføre en diplomatisk boykot af vinter-OL i Kina, mener en stribe partier i Folketinget, der i blandt Venstre.

Andre partier i Folketinget mener, at man enten bør overveje det - eller konsultere andre lande om spørgsmålet. Samlet er et flertal i Folketinget åbne for en boykot.

- Jeg synes, at det er passende, at vi fra regeringen bliver væk fra Kina, siger DF's udenrigsordfører, Søren Espersen.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, meddelte mandag via en talskvinde, at USA vil gennemføre en diplomatisk boykot. Det sker med henvisning til folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Fredag har Kinas udenrigsministerium svaret. Kina kritiserer USA's beslutning og tilføjer, at den er baseret på "løgne og rygter".

Annonce

Vinter-OL i Beijing afholdes i februar 2022.

Kina er kendt for at spille med de diplomatiske muskler. Det mærkede Danmark sidste år, da Kina krævede en undskyldning fra Jyllands-Posten for en satiretegning, som avisen havde bragt.

Mandag aften sagde Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, at Danmark bør gøre som USA.

- Det vil sende det stærkest mulige politiske signal til det kommunistiske styre i Kina mod deres ageren i blandt andet Hongkong. Der er behov for, at vi tager politisk afstand, sagde Aastrup.

Han mener desuden, at det tyder på, at USA har ret, når amerikanerne siger, at der foregår et folkedrab i Xinjiang. Ordføreren henviser til FN-rapporter.

Annonce

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, støtter også op om en diplomatisk boykot.

- SF støtter bestemt en politisk, diplomatisk boykot. Men jeg tror også, det er vigtigt at gøre det i fællesskab med andre europæiske lande, siger han og fortsætter:

- At sige man ikke skal blande sport og politik, er noget af det allermest naive, man kan sige. For det er præcis det, autoritære lande som Kina gør.

Hos De Radikale siger udenrigsordfører Martin Lidegaard, at han mener det er vigtigt, at en eventuel diplomatisk boykot eller andre markeringer sker fra et samlet EU.

- Jeg tror faktisk ikke, at det vil være umuligt at samle EU på dette punkt. Retorikken og holdningen til Kina er blevet stedse mere hård den seneste tid, siger han.

Annonce

Enhedslisten mener, at man bør overveje en diplomatisk boykot.

- I forhold til vinter-OL i Kina, så skal man overveje enten diplomatisk boykot eller en tilstedeværelse, der sætter fokus på overholdelse af menneskerettighederne, siger udenrigsordfører Eva Flyvholm.

Partiet har endnu ikke set grundigt på udmeldingen fra Det Hvide Hus, tilføjer ordføreren.

Regeringen - og Folketingets øvrige partier - har endnu ikke svaret på, om Danmark skal undlade at sende officielle repræsentanter til vinter-OL.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE