cookie-og-privatlivspolitik
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, har onsdag kunnet fortælle, at myndighederne indtil videre vælger at stoppe med brugen af AstraZeneca-vaccinen.
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, har onsdag kunnet fortælle, at myndighederne indtil videre vælger at stoppe med brugen af AstraZeneca-vaccinen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Første stik til alle over 50 år rykkes med to uger

Sidste uge i juni kan alle danskere over 50 år forventes at være færdigvaccinerede, viser ny vaccinekalender.
14. april 2021 kl. 14:20 Af Ritzau

Datoen for, hvornår alle over 50 år forventes vaccineret med ét stik, er rykket med to uger.

Det viser en ny vaccinationskalender fra Sundhedsstyrelsen efter en beslutning om at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra udrulningen.

Det forventes nu at ske i uge 21 i maj mod uge 19 i den seneste kalender, som er fra 29. marts.

Det tidspunkt er vigtigt for den kommende genåbningsaftale.

- Når de ældste og sårbare borgere samt borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik, vil det være en milepæl i epidemihåndteringen i Danmark, lyder det i aftalen om genåbningsplanen.

Annonce

Statsminister Mette Frederiksen (S) erklærede sig 11. marts enig i, at "når alle over 50 er vaccineret, så kan vi i princippet have et åbent Danmark".

Andet stik til alle borgere over 50 år forventes nu at være blevet tilbudt den sidste uge i juni. Det er en udskydelse på tre uger.

Den forventede dato for, hvornår alle over 16 år forventes vaccineret, er nu den første uge i august, hvilket er en udskydelse på to uger.

Ifølge Svend Ellermann-Eriksen, der er ledende overlæge på Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, og som forsker i virus, er det væsentligste lige nu, at myndighederne får vaccineret tilstrækkeligt mange før efteråret.

Ellers vil det kunne betyde, at der fortsat skal gælde restriktioner, der ellers kunne være undgået.

Annonce

- Hvis vi ikke når at vaccinere i hvert fald den største del af befolkningen og de mest sårbare inden efteråret, så går vi ind i en periode, hvor vi stadig bliver nødt til at kontrollere smittespredningen. Det har vi snart prøvet i tilstrækkelig lang tid og vil gerne undgå, siger Svend Ellermann-Eriksen.

De danske sundhedsmyndigheders beslutning om at fjerne AstraZeneca-vaccinen fra vaccinationsprogrammet sker, selv om vaccinen er "effektiv" og "sikker", forklarer myndighederne.

- Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien. Samtidig er vi nået langt med at vaccinere de ældre aldersgrupper, hvor forebyggelsespotentialet ved vaccination er størst, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Samtidig kan vaccinen fra Johnson & Johnson ikke anvendes, da virksomheden har sat sine leverancer i karantæne.

Ved begge vacciner har der været indberetninger af sjældne tilfælde af blodpropper.

Annonce

Dermed er det blot Pfizer- og Moderna-vaccinen, der aktuelt bruges i Danmark.

I vaccinationskalenderen er det dog "antaget", at Johnson & Johnson-vaccinen vil blive taget i brug, lyder det fra Søren Brostrøm.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE