cookie-og-privatlivspolitik
- De ting, vi diskuterer i Udenrigspolitisk Nævn, handler om Danmarks sikkerhed og vores udenrigspolitiske profil og strategi. Og der er ikke andre, der skal lytte med, siger Martin Lidegaard. (Arkivfoto).
- De ting, vi diskuterer i Udenrigspolitisk Nævn, handler om Danmarks sikkerhed og vores udenrigspolitiske profil og strategi. Og der er ikke andre, der skal lytte med, siger Martin Lidegaard. (Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Politik

Folketinget arbejder på særligt lokale sikret mod spionage

Et lokale sikret mod aflytning er snart på plads, så andre ikke kan lytte med via mobiltelefoner ved møder.
14. december 2019 kl. 09:34 Af Ritzau

Annonce

Risikoen for aflytning og spionage ved møder i Det Udenrigspolitiske Nævn er stor.

Derfor er der ved at blive indrettet et værelse, som sikrer, at udefrakommende ikke kan lytte med via eksempelvis mobiltelefoner eller computere ved møderne.

Lokalet er meget snart klar til brug, fortæller Henrik Dam Kristensen (S), formand for Folketinget.

- Det er desværre blevet nødvendigt. For når det gælder cyberkriminalitet, så skal man ikke være naiv.

- Aflytning er en industri, der bliver større og større, og derfor er vi nødt til at beskytte de informationer, vi får som folketingsmedlemmer, siger han.

Lokalet er ikke kun forbeholdt Det Udenrigspolitiske Nævn. Det kan også blive taget i brug, når eksempelvis ministre skal orientere folketingsudvalg om emner af følsom karakter.

- Man skal være sikker på, at der ikke bliver aflyttet. Så vi har fået skabt et rum, hvor det kan lade sig gøre. Og jeg kan godt forestille mig, at der bliver mere og mere brug for rummet, desværre, siger Henrik Dam Kristensen.

Mobiltelefoner og andet elektronisk udstyr har siden efter sommerferien været bandlyst, når medlemmer i Det Udenrigspolitiske Nævn mødes på Christiansborg.

Forbuddet hænger direkte sammen med frygten for spionage og aflytning, bekræfter Folketinget over for DR Nyheder.

Andre skal ikke kunne lytte til Danmarks sikkerhedsstrategi, understreger De Radikales Martin Lidegaard, som er formand for Udenrigspolitisk Nævn.

- Det er en ny praksis, vi har indført, simpelthen fordi vores sikkerhedsfolk vurderer, at risikoen for aflytning er for stor.

- De ting, vi diskuterer i Udenrigspolitisk Nævn, handler om Danmarks sikkerhed og vores udenrigspolitiske profil og strategi. Og der er ikke andre, der skal lytte med, siger Martin Lidegaard.

Regeringen holder løbende møder med Det Udenrigspolitiske Nævn for at orientere om udenrigspolitiske sager og rådføre sig med de 17 medlemmer.

Arbejdet i nævnet er underlagt fortrolighed.

Ifølge Martin Lidegaard besværliggør sikkerhedsforanstaltningen ikke arbejdet, snarere tværtimod.

- Det er lidt ligesom i en skoleklasse. Der er lidt mere koncentration, når folk ikke kan sidde og kigge ned i deres tablet eller mobil.

- Men selvfølgelig er det på en trist baggrund, at vi er kommer dertil, hvor vi er nødt til at sikre os på den måde, siger han.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce