cookie-og-privatlivspolitik
"Niels Juel" er en af Forsvarets tre fregatter. Den ene er tilmeldt Natos beredskab, mens de to andre bruges til uddannelsesformål. Hver fregat har brug for en besætning på 117 mand.
"Niels Juel" er en af Forsvarets tre fregatter. Den ene er tilmeldt Natos beredskab, mens de to andre bruges til uddannelsesformål. Hver fregat har brug for en besætning på 117 mand.
Foto: Claus Fisker/arkiv/Ritzau Scanpix

Politik

Forsvaret får kritik: Har manglet udstyr og søfolk

Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Forsvaret ikke har levet op til egne mål for opgaveløsning.
12. september 2018 kl. 16:31

Annonce

Mangel på udstyr og besætningsmedlemmer har gjort Forsvaret sårbart. Og det udgør en risiko for Forsvarets løsning af opgaver med beredskab og indsættelse.

Det vurderer Statsrevisorerne, efter at Rigsrevisionen har fundet, at Forsvaret i 2016 og 2017 blandt andet har manglet besætningsmedlemmer og udstyr til to fregatter, der bruges til uddannelse.

Forsvarets inspektionsskibe, der blandt andet foretager fiskerikontrol, har også manglet mandskab, fremgår det. Og desuden har mange af Danmarks 38 kampvogne ikke været i køreklar stand, fremgår det af undersøgelsen.

Samlet set finder Statsrevisorerne det "utilfredsstillende, at Forsvarsministeriet ikke har sikret, at fregatter, inspektionsskibe og kampvogne har haft de nødvendige forudsætninger for at leve op til Forsvarets egne mål for en tilfredsstillende opgaveløsning".

Betegnelsen "utilfredsstillende" er i Statsrevisorernes terminologi en middel grad af kritik.

Forsvaret har til opgave at hævde Danmarks suverænitet og sikre landets fortsatte eksistens, påpeger Rigsrevisionen.

For at kunne gøre det er det nødvendigt, at fregatter, inspektionsskibe og kampvogne har tilstrækkeligt udstyr og mandskab.

Og det har de altså ikke haft i fuldt omfang, konstaterer Rigsrevisionen.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) tager kritikken til efterretning og anerkender, at der har været problemer med bemanding og materiel.

- Det er dog også vigtigt at slå fast, at Forsvaret har løst sine opgaver trods udfordringerne. Ikke mindst takket være en kæmpe indsats fra medarbejdere, udtaler han i en skriftlig kommentar.

- Jeg er også glad for, at vi i foråret med bredt politisk flertal indgik et nyt forsvarsforlig, der tilfører Forsvaret betydeligt flere midler, og som vil hjælpe på både bemandings- og materielsituationen, siger forsvarsministeren.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Hverdagens daginstitutioner 08. december 2019 kl. 22.31

AF: JOHN WENNERWALD

Sundhedsvæsnet får et løft i 2020 01. december 2019 kl. 21.30

AF: VALDEMAR HVIDBERG ALBAN

Så er det nok! 01. december 2019 kl. 17.10

AF: BJARKE ROSENKILDE

Marcus Knuth, en kommende… 29. november 2019 kl. 13.08

AF: BJARKE ROSENKILDE

Skraldespansk 29. november 2019 kl. 12.51

AF: JOHN WENNERWALD

Kriminelle bandemedlemmer… 24. november 2019 kl. 21.50

Annonce