cookie-og-privatlivspolitik
Ofre for mishandling på børnehjem i 1960'erne har kæmpet for at få en undskyldning fra den danske regering. Nu lover Mette Frederiksen, at hun som statsminister vil give en officiel undskyldning. (Arkivfoto).
Ofre for mishandling på børnehjem i 1960'erne har kæmpet for at få en undskyldning fra den danske regering. Nu lover Mette Frederiksen, at hun som statsminister vil give en officiel undskyldning. (Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Politik

Godhavnsdrenge-advokat om undskyldning: Bedre sent end aldrig

Tænk de retssager, vi kunne have undgået, hvis en socialminister havde levet op til løfterne, siger advokat.
14. juni 2019 kl. 14:10 Af /ritzau/

Annonce

Det er "bedre sent en aldrig", når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fredag lover, at hun, hvis hun bliver statsminister, vil give en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene på regeringens vegne.

Det mener advokat Bjørn Elmquist, der har kørt sager for Godhavnsdrengene i by- og landsret.

- Jeg tænker bedre sent end aldrig. Men tænk de retssager, vi kunne have undgået, hvis en socialminister i sin egenskab af socialordfører havde levet op til løfterne, når de blev ministre.

- For vi har mange gange har fået udtryk for forståelse, men når vedkommende sad på ministerposten, så lod de være. Så fangede embedsværket dem, og så kom aldrig en undskyldning ud af det, siger han og tilføjer.

- Jeg har stadigvæk stor skepsis. jeg ser frem til, at en socialminister i sin stol kommer med den undskyldning.

Han fortæller, at det hele tiden har været undskyldningen, som har været vigtig for drengene. Erstatning har ikke været det afgørende, fortæller han.

Godhavnsdrengene blev i 1960'erne på det statslige drengehjem i Gribskov udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

Poul-Erik Rasmussen, der boede på børnehjemmet Godhavn i perioden fra 1962 til 1965, har i både by- og landsret krævet en erstatning på 10.001 kroner og en undskyldning fra staten.

Men det er blevet afvist. Han fik tilladelse til at tage sagen til Højesteret, men droppede det på grund af manglende økonomi.

Det er i en tale ved Folkemødet på Bornholm, at Mette Frederiksen lover den officielle undskyldning.

- Så når nogen spørger mig, hvad jeg vil gøre som det første, hvis jeg bliver statsminister, så er svaret, at jeg på vegne af både vores fortid, vores nutid og vores fælles fremtid vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning, siger Frederiksen.

Hun arbejder i øjeblikket på at danne en ren S-regering.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Råstofferne forsvinder 10. november 2019 kl. 21.48

AF: BJARKE ROSENKILDE

Medier og logik 10. november 2019 kl. 10.39

AF: BJARKE ROSENKILDE

I demokratiets og… 08. november 2019 kl. 12.54

AF: BJARKE ROSENKILDE

Massesugesstion for viderekommende. 06. november 2019 kl. 09.40

AF: POUL HANSEN

At tænke sig.... 05. november 2019 kl. 17.08

AF: JOHN WENNERWALD

Lønnen stikker af 03. november 2019 kl. 21.55

Annonce