cookie-og-privatlivspolitik
Statsminister Mette Frederiksen, lagmand Brður Steig Nielsen og formand for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede afholder doorstep efter rigsmødet på Marienborg i Kongens Lyngby, torsdag den 10. juni 2021.
Statsminister Mette Frederiksen, lagmand Brður Steig Nielsen og formand for Naalakkersuisut Múte Bourup Egede afholder doorstep efter rigsmødet på Marienborg i Kongens Lyngby, torsdag den 10. juni 2021.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Grønland og Færøerne får større rolle i Arktisk Råd

Et nyt udvalg i Rigsfællesskabet skal ifølge statsministeren give Grønland og Færøerne mere "albuerum".
10. juni 2021 kl. 18:28 Af Ritzau

Fremover vil Grønland og Færøerne få en mere fremtrædende rolle i Arktisk Råd, siger statsminister Mette Frederiksen (S) efter rigsmødet torsdag aften.

Der vil blive etableret et såkaldt kontaktudvalg bestående af ministre og embedsmænd fra landene, hvor der vil være særligt fokus på sikkerheds- og forsvarsområdet, og hvor de to lande vil få mere "albuerum", siger statsministeren.

- Det skal ses i lyset af, at verden forandrer sig, og Rigsfællesskabet skal på tilsvarende vis ændre og forandre sig, siger statsminister Mette Frederiksen.

Helt konkret betyder det blandt andet, at Grønland skal være først til at underskrive papirer og udtale sig i Arktisk Råd på vegne af rigsfællesskabet. Derefter følger Færøerne og til sidst Danmark.

Det er det første rigsmøde, siden der blev dannet ny regering i Grønland, der på grønlandsk hedder Naalakkersuisut.

Annonce

Beslutningen om at give Færøerne og Grønland en mere aktiv rolle glæder Múte Bourup Egede, der er formand for Naalakkersuisut.

- Jeg er glad for, at vi får en større og mere central rolle. Det har længe været ønsket i Grønland, siger Múte Bourup Egede.

Rigsmødet afholdes mellem regeringslederne i Danmark, Grønland og Færøerne og finder sted en gang om året. Formålet er at drøfte aktuelle emner indenfor rigsfællesskabet.

I dagene op til rigsmødet har der fra grønlandsk side været tumult omkring en dansk forsvarsaftale, der skal styrke forsvaret i Arktis og Nordatlanten.

Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for udenrigsområdet, sagde tirsdag, at aftalen er taget over hovedet på de grønlandske politikere ifølge KNR, der er et grønlandsk public servicemedie.

Annonce

- Der er en aktiv og god dialog i gang, siger Múte Bourup Egede om samarbejdet med de danske politikere torsdag.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE