cookie-og-privatlivspolitik
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår Epidemikommissionen og Folketinget at udvide den tid, hvor overstået infektion med coronavirus giver coronapas, fra tre til seks måneder. (Arkivfoto)

2

Billeder

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) foreslår Epidemikommissionen og Folketinget at udvide den tid, hvor overstået infektion med coronavirus giver coronapas, fra tre til seks måneder. (Arkivfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

Heunicke: Smittede skal have coronapas i seks måneder

Smitte giver nærmere immunitet i seks måneder end tre. Ministerium er ved at afklare ændring i coronapas.
13. april 2021 kl. 17:43 Af Ritzau

Det tegner godt for dem, der blev smittet med coronavirus omkring juletid og nytår - og slap helskindet igennem sygdommen.

Sundhedsministeriet er ved at afklare, hvordan det kan implementeres i coronapasset, at en overstået infektion giver immunitet i seks måneder i stedet for tre måneder.

Det skriver Sundhedsministeriet i en mail til Politiken.

- Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der på baggrund af yderligere studier og nye danske data er sundhedsfagligt grundlag for, at en overstået infektion med ny coronavirus giver immunitet i 6 måneder hos de fleste, oplyses det.

Ifølge Sundhedsministeriet var immuniteten ved at løbe ud for dem, der blev smittet i december sidste år.

Annonce

Men den betragtning mødte kritik fra flere forskere, der pegede på, at immuniteten varede i mindst seks måneder.

Statens Serum Instituts (SSI) egne undersøgelser publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet har desuden vist, at man har 80 procent mindre risiko for at blive smittet efter overstået infektion, og at beskyttelsen varer i mindst otte måneder.

Samme undersøgelse viste dog, at risikoen for at blive smittet igen var markant højere for folk over 65 år. Her var det nemlig kun halvdelen, der var blevet immune, viste studiet.

Et amerikansk studie publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science pegede ligeledes på, at immuniteten holdt i mindst otte måneder.

Ifølge Politiken er den øgede immunitet ved smitte dog ikke den eneste ændring, som coronapasset kommer til at se inden længe.

Annonce

Antigen-testen - eller lyntesten - kommer ifølge avisen ikke længere til at være gyldig til at dokumentere, at man allerede har været smittet med covid-19.

Som det er lige nu, kan man bruge et positivt prøvesvar fra en PCR-test eller en lyntest som dokumentation for, at man allerede har været smittet, men at man derefter er blevet immun og ikke udgør en smittefare.

Men fremover er det altså kun et positivt svar fra en PCR-prøve, der kan dokumentere det. Det hører dog med til historien, at man alligevel bliver opfordret til at tage en PCR-test, hvis man bliver testet positiv for coronavirus i en lyntest.

Lyntesten kom under kritik, da en undersøgelse fra SSI viste, at testen fangede mindre end halvdelen af de positive coronatilfælde, der ellers blev påvist i en PCR-test.

Coronapasset er en grundlæggende del af planerne for genåbningen af samfundet.

Annonce

Da de liberale serviceerhverv kunne genåbne i det meste af landet efter påske, var det nemlig med krav om, at man kunne fremvise dokumentation for, at man var immun over for coronavirus, eller at man ikke var smittet.

Det enten ved et negativt coronaprøvesvar, der ikke må være ældre end 72 timer, en positiv coronaprøve, der skal være mellem 2 og 12 uger gammel, eller dokumentation for at man er blevet vaccineret.

Ifølge aftalen, som regeringen har indgået med de fleste af Folketingets partier, kommer coronapasset også til at spille en rolle i genåbningen af for eksempel caféer og restauranter.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE