cookie-og-privatlivspolitik
Finansminister Nicolai Wammen (S) skriver i et folketingssvar, at hjælpepakkerne under coronakrisen ikke bør ramme råderummet.
Finansminister Nicolai Wammen (S) skriver i et folketingssvar, at hjælpepakkerne under coronakrisen ikke bør ramme råderummet.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik

Hjælpepakker står ikke økonomisk i vejen for valgløfter

Ifølge et folketingssvar og tænketanken Cepos bør krisen ikke betyde, at der ikke er penge til valgløfter.
07. april 2020 kl. 15:41 Af Ritzau

Annonce

I et interview med DR søndag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at coronakrisen har ændret alt og at "ingen kan tillade sig at gå tilbage og finde de gamle papirer fra før coronaen frem".

Ifølge tænketanken Cepos og et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S) dateret 2. april bør coronakrisen dog ikke umiddelbart finansielt stække muligheden for at leve op til de løfter som tilbagetrækningsreform, udligningsreform og bedre normeringer, der blev givet før krisen.

Svaret opridser de krisetiltag for vurderet samlet 66,2 milliarder kroner, der på det tidspunkt var sat i gang for at afhjælpe krisen.

- Tiltagene er imidlertid af midlertidig karakter, og påvirker således ikke den primære offentlige saldo varigt.

- På baggrund af dette og de aktuelle meget lave renter vurderes tiltagene ikke at have nævneværdig betydning for de offentlige renteudgifter frem mod 2025.

- Derigennem vurderes gennemførte tiltag således ikke at have nævneværdig betydning for størrelsen af det finanspolitiske råderum frem mod 2025. står der i svaret.

Råderummet - en vurdering af kommende overskud hos staten - vil altså fortsat ligge på langt 20 milliarder kroner mod 2025.

Forklaringen på det er, at renterne er meget lave. Det vil sige, at staten kan låne nærmest rentefrit, og dermed vil renterne ikke belaste de årlige budgetter. Og at forventningen er, at krisen bliver kort.

- Hvis krisen bliver kortvarig, og renterne ikke stiger betydeligt, så behøver dette her ikke påvirke råderummet nævneværdigt, siger cheføkonom hos Cepos Mads Lundby Hansen.

- Krisen har selvfølgeligt store konsekvenser i forhold til antallet af arbejdsløse og konkurser. Men de offentlige finanser er så sunde, at et stød på selv op til 100-200 milliarder kroner ikke vælter læsset.

Skulle regeringen vælge at droppe nogle af sine valgløfter alligevel, så viser en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau, at vælgerne til have forståelse for det.

78,4 procent af de medvirkende i målingen har svaret "ja" til spørgsmålet om, hvorvidt de har forståelse for det, hvis politikerne må droppe nogle af deres valgløfter som følge af coronaepidemien.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce