cookie-og-privatlivspolitik
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger efter det første møde under barselsforhandlingerne, at regeringen går efter en aftale, der sikrer mest mulig frihed til at fordele barslen i de enkelte familier. (Arkivfoto).
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) understreger efter det første møde under barselsforhandlingerne, at regeringen går efter en aftale, der sikrer mest mulig frihed til at fordele barslen i de enkelte familier. (Arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Hummelgaard efter øremærket barsel: Vi må få det bedste ud af det

Ifølge minister vil regeringen sikre mest mulig frihed til familier og øge ligestillingen i ny barselsaftale.
24. september 2021 kl. 15:32 Af Ritzau

Regeringen er grundlæggende imod at skulle lovgive om barsel. Men et EU-direktiv kræver det, og derfor vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sørge for, at der bliver lavet en aftale, som giver mest mulig frihed til familierne.

Det fortalte han fredag efter det første møde i forhandlingerne om fremtidens barselssystem.

- I regeringen har vi det synspunkt, at vi må forsøge at få det bedste ud af det og gøre det på en måde, som rummer mest mulig fleksibilitet for de enkelte familier, siger han.

Hummelgaard understreger, at det aldrig har været regeringens kop te at få "trukket noget ned over hovedet fra EU's side".

Han så hellere, at det var arbejdsmarkedets parter selv, der forhandlede barselsregler.

Annonce

- Men nu står vi overfor at skulle implementere det, og så er vores mål at få det bedste ud af det og sørge for, at det også fører mere ligestilling med sig, siger Peter Hummelgaard.

EU-direktivet kræver, at mor og far skal have mindst ni ugers øremærket barsel hver.

Fagbevægelsens Hovedorganisation blev sammen med Dansk Arbejdsgiverforening i sidste uge enige om en mulig barselsmodel, der overholder direktivet.

Og den er beskæftigelsesministeren grundlæggende positiv overfor.

- Vi synes, det er et meget balanceret og grundigt forslag, arbejdsmarkedets parter er kommet med, som både læner sig op ad det, som direktivet kræver, og gør det nemmest muligt for forældrene at tilrettelægge barslen, som de gerne vil.

Annonce

De to organisationer har givet hånd på en model, der øremærker 11 ugers barselsorlov til både mor og far. To af ugerne før fødslen og ni efter.

Regeringens støttepartier - SF, Radikale og Enhedslisten ønsker at øremærke 14 uger til begge forældre. Det er på linje med, hvad den fødende har ret til i dag.

Medmødre eller fædre har med de nuværende regler ret til to uger.

Venstre er som regeringen positiv overfor FH og Dansk Arbejdsgiverforenings forslag.

Resten af blå blok er grundlæggende imod en øremærkning. De Konservative har udtrykt, at de ser parternes model som en måde at minimere skaderne fra EU-direktivet, der pålægger øremærket barsel til forældrene, og derfor er modellen en acceptabel løsning.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE