cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Hver anden dansker: Syrisk gymnasieelev bør blive i Danmark

Den syriske flygtning Aya Abu-Daher skal hjemsendes. Men hver anden mener, at hun bør have lov til at blive.
22. april 2021 kl. 05:00 Af Ritzau

Halvdelen af de adspurgte i en ny måling mener, at den syriske gymnasieelev Aya Abu-Daher, bør have lov til at blive i landet.

Måling er foretaget af analyseinstituttet Voxmeter for Ritzau.

Samtidig mener 26 procent af de adspurgte, at hun ikke bør blive, mens 24 procent er i tvivl.

19-årige Aya Abu-Daher er flygtning fra krigen i Syrien. Hun kom til Danmark i 2015, har lært dansk og kan blive student til sommer.

Men hun har ikke fået forlænget sin opholdstilladelse og skal derfor sendes tilbage til Syrien.

Annonce

Det har skabt stor politisk opmærksomhed. Regeringens støttepartier vil have bremset udvisningen, mens regeringen afviser at give særbehandling.

Ifølge Rune Stubager, professor i statskundskab på Aarhus Universitet, har der tidligere været personsager, der har ændret den givne politik.

- Det mest oplagte eksempel er den såkaldte Mint-sag, hvor det også var udlændingelovgivningen, der var i fokus. En pige fra Thailand stod til at skulle udvises, men da der så kom medieopmærksomhed på den sag, blev reglerne ændret, så hun kunne blive.

- Generelt er det sådan, at vi alle sammen har lidt nemmere ved at forholde os til de politiske spørgsmål, når der kommer konkrete personer på, siger Rune Stubager.

Han er dog overrasket over, at hver anden dansker mener Aya Abu-Daher bør blive i landet, når "man ser på opbakningen til den stramme udlændingepolitik på Christiansborg".

Annonce

- Det overrasker mig faktisk. Det er noget, der rækker langt ud i de store partiers vælgerkorps også.

Målingen viser, at 50 procent af de 259 respondenter, der vil stemme på Socialdemokratiet, mener Aya Abu-Daher bør blive.

Det samme vil 44 procent af Venstres 76 vælgere i målingen, mens det i begge vælgerkorps er over hver femte, der er i tvivl.

Samtidig viser målingen, at lidt over halvdelen af de adspurgte mener, at uddannelse bør spille en rolle i forhold til, om man skal sendes tilbage til sit hjemland eller ej.

Netop det har De Radikale foreslået på baggrund af sager som Aya Abu-Dahers. Partiet mener, at der skal laves en ordning, der er inspireret af erhvervsordningen. Den gør, at hvis man som flygtning har arbejdet to år i samme job, kan man ikke sendes ud af landet.

Annonce

22 procent er uenige i, at uddannelse bør spille en rolle.

Svarene i målingen er indsamlet fra 13. april til 20. april med svar fra 1034 repræsentative respondenter.

Respondenterne blev spurgt, om Aya Abu-Daher "bør have lov til at blive i Danmark". De er dermed ikke spurgt, om de også mener, at lovgivningen skal ændres, så hun kan blive i landet.

De er heller ikke spurgt ind til de omkring 500 syriske flygtninge som samlet gruppe. De står til at få revurderet deres sager og potentielt blive udvist af Danmark og sendt tilbage til Syriens hovedstad, Damaskus, fordi det vurderes, at det er sikkert.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE