cookie-og-privatlivspolitik
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i denne uge slået fast over for både den israelske og palæstinensiske udenrigsminister, at en israelsk annektering af Vestbredden vil være ulovlig - og derfor ikke en vej mod fred mellem parterne. (Arkivfoto).
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) har i denne uge slået fast over for både den israelske og palæstinensiske udenrigsminister, at en israelsk annektering af Vestbredden vil være ulovlig - og derfor ikke en vej mod fred mellem parterne. (Arkivfoto).
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik

Jeppe Kofod: Israels plan om annektering er ulovlig

Danmark har sendt et "klokkeklart signal" til Israel om, at annektering af Vestbredden ikke er vejen til fred.
02. juli 2020 kl. 17:41 Af Ritzau

Annonce

En israelsk annektering af Vestbredden vil ikke være en vej mod fred. Derimod skal israelerne og palæstinenserne tilbage til forhandlingerne om en tostatsløsning.

Sådan lyder budskabet fra den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han har denne uge holdt samtaler med henholdsvis den israelske og den palæstinensiske udenrigsminister.

- Jeg har sendt en klokkeklar besked fra dansk side om, at en annektering vil være i strid med folkeretten, og det vil ikke være det rigtige at gøre, siger Jeppe Kofod.

- Derimod skal man tilbage til forhandlingsbordet og finde en løsning, der er rimelig for begge parter.

Den israelske regering under ledelse af premierminister Benjamin Netanyahu har varslet, at den vil annektere op mod en tredjedel af det palæstinensiske område.

Ifølge en israelske regeringsaftale kunne de første skridt af annekteringen være taget allerede 1. juli - men det er endnu ikke sket.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, stemplede mandag de israelske planer som ulovlige.

Den forståelse tilslutter den danske udenrigsminister sig.

- Jeg gjorde det helt klart, at en annektering af Vestbredden vil være ulovlig efter international ret, siger Jeppe Kofod.

Hvis Israel alligevel vælger at indlede en annektering af Vestbredden, vil det dog ikke føre til, at Danmark begynder at tale for at indføre sanktioner mod Israel, slår Jeppe Kofod fast.

- Jeg bruger al min krudt nu på at tale med begge parter for at undgå, at det sker, siger han.

- Danmarks rolle er med diplomatiets magt at få talt parterne tættere på hinanden. For det eneste, der kan føre til en varig fred og sikkerhed, er en løsning, der er forhandlet på plads mellem parterne.

EU har hidtil varslet, at man vil bremse annekteringen med "alle diplomatiske værktøjer".

Nogle EU-lande har dog været fortalere for sanktioner mod Israel. Men flere lande, herunder Danmark, har været imod at tage sådanne midler i brug.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

Annonce