Annonce
Politik

KL: Regeringen bør lægge udligningsberegninger frem

Kommunernes Landsforenings administrerende direktør Kristian Wendelboe (th.) kan ikke hjælpe sine medlemmer, fordi regeringen ikke vil lægge tallene bag sin udligningsreform frem. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Kommunernes Landsforening får henvendelser fra frustrerede kommuner, der ikke kan gennemskue S-udligning.

S-regeringen har fået den værst tænkelige indledning på de i forvejen svære forhandlinger om udligning mellem kommunerne.

Først fik regeringen kritik for at holde beregninger og tal bag udspillet tilbage. Siden har flere kommuner påpeget, at regningen for dem bliver højere, end regeringen har lagt op til i sit udspil.

Det sidste er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) uenig i. Men hun har beklaget over for Folketingets partier, at regeringens opgørelsesmetode ikke fremgik af de fremlagte kort og tabeller.

Nu stiger presset fra frustrerede kommuner, som fortsat ikke kan gennemskue regeringens udspil. Onsdag var Lejres socialdemokratiske borgmester til møde med Astrid Krag uden at blive stillet tilfreds.

- Jeg har været med til mange udligningsreformer. Og jeg synes nok, at dette her er det værste, jeg overhovedet har været med til, sagde Carsten Rasmussen (S) efter mødet med partifællen Astrid Krag onsdag.

Lejre Kommune står lagt fra alene med frustrationer over uigennemskueligheden i regeringens udspil.

- Jeg har i mine 27 år som borgmester aldrig oplevet et mere manipulerende spin end dette, lød det fra Gentoftes borgmester Hans Toft (K) i sidste uge.

Ifølge administrerende direktør i Kommunernes Landsforening, KL, Kristian Wendelboe, sætter mange kommuner nu spørgsmålstegn ved regeringens beregninger. KL kan hellere ikke regne regeringens udspil igennem:

- Vi mangler simpelthen de data, der gør, at vi selv kan regne på reformudspillet. Vi har rigtig mange henvendelser fra kommuner - fra alle lejre - som gerne vil have bistand til at få regnet på effekterne. Men det kan vi simpelthen ikke.

- Det er jo et helt legitimt behov folk har rundt i landet for at få verificeret resultater eller regnet på modeller, siger han.

- Vi sidder bare og følger interesseret med og kan ikke hjælpe lige nu. Det er langt fra optimalt for os, for vi er jo sat i verden for at hjælpe vores medlemmer, siger Kristian Wendelboe.

Han henviser dermed til, at KL er interesseorganisation for kommunerne.

Normalt vil kommunerne kunne trække på hjælp fra KL's embedsmænd til at gennemskue konsekvenser af udspil fra regeringen. Men det kan ikke lade sig gøre, når regeringen holder data tilbage, lyder det.

KL har - qua at den repræsenterer alle kommuner - af princip ingen holdning til politikken bag udligning, da det vil splitte medlemmerne.

Det er derfor bemærkelsesværdigt, at KL nu på linje med Venstre og en stribe borgmestre åbent markerer, at foreningen ikke kan se de bagvedliggende data og beregninger.

- Vi vil meget gerne have de data, så vi kan hjælpe vores medlemmer. Og det synes jeg ikke helt, er godt nok. Vi spørger efter dem jævnligt hos Indenrigsministeriet, og de findes jo. For ellers kunne regeringen jo ikke have lavet de regnestykker, man har.

- Jeg synes, det ville være naturligt at give os de data. Beslutningen om ikke at give os dem kan vi jo ikke ændre på, men vi kan blive ved med at spørge, siger Kristian Wendelboe.

Efter udtalelserne fra Kristian Wendelboe har Social- og Indenrigsministeriet onsdag sendt en række tabeller og beregninger til KL. Astrid Krag siger i en skriftlig kommentar:

- Der er ikke praksis for, at KL får detaljerede beregninger bag et udligningsudspil. Men vi har intet problem med at dele vores oplysninger, så vi har netop sendt KL en række beregninger og tabeller.

Udligningssystemet omfordeler penge fra velhavende kommuner til mindre velhavende kommuner. Det sker via en kompliceret nøgle, og systemet har i årevis fået kritik for at være uigennemsigtigt.

Det er derfor ikke overraskende, at reformudspillet har fået kritik af en lang række borgmestre fra både rød og blå blok for at give for lidt eller tage for meget fra deres kommuner.

Den kritik kan regeringen ride af, hvis man kan finde et politisk flertal på Christiansborg for sit udspil. Men i takt med at kritikken af selve beregningerne stiger, så falder lysten til at indgå en politisk aftale.

Senest har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen, opfordret regeringen til at sætte forhandlingerne på pause og komme med en ny model.

  • Mathias Løvgreen Bojesen
    Kommunernes Landsforenings administrerende direktør Kristian Wendelboe (th.) kan ikke hjælpe sine medlemmer, fordi regeringen ikke vil lægge tallene bag sin udligningsreform frem. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Forsøgte at stikke af fra politiet: Forklaringen fandt de på hans bopæl

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles

Guldborgsund

Her er de udfordret af opkørte stier