cookie-og-privatlivspolitik
Folketingskandidat Rosa Lund stiller op for Enhedslisten i Københavns Storkreds, hvor partiet i målinger står til at blive lige så stort som Socialdemokratiet.
Folketingskandidat Rosa Lund stiller op for Enhedslisten i Københavns Storkreds, hvor partiet i målinger står til at blive lige så stort som Socialdemokratiet.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Politik

Kampen om de røde københavnere står lige mellem EL og S

Selv uden stemmeslugeren Johanne Schmidt-Nielsen, står EL til at blive lige så store som S i København.
30. maj 2019 kl. 13:22 Af /ritzau/

Annonce

Enhedslisten haler gevaldigt ind på Socialdemokratiet i København, hvor de to partier står til at blive lige store ved folketingsvalget.

I en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau står Enhedslisten til at få 20,3 procent af stemmerne i Københavns Storkreds, mens Socialdemokratiet står til 20,1 procent.

Ved valget i 2015 blev Socialdemokratiet størst med 22,3 procent af stemmerne og står altså til en tilbagegang, mens Enhedslisten, hvis valgresultat lå på 16,4 procent i 2015, ser ud til at klare sig markant bedre.

Partiet står ellers over for en udskiftning af de helt store i netop hovedstaden.

Hverken Johanne Schmidt-Nielsen, Finn Sørensen eller Pelle Dragsted genopstiller. Alene Johanne Schmidt-Nielsen fik 40.425 personlige stemmer i 2015.

Partiets nuværende politiske ordfører, Pernille Skipper, er rykket fra Fyns Storkreds til Nørrebro i København.

Nummer to på partiets liste, Rosa Lund, der ikke opnåede valg i 2015, men som i valgperioden har været barselsvikar for Johanne Schmidt-Nielsen, er ikke overraskende glad for målingen.

- Det er en rigtig dejligt måling, og jeg oplever, når jeg er ude til paneldebatter og med foldere, at københavnere er rigtig glade for Enhedslistens politik, og at de savner et opgør med uligheden, siger hun.

Ved valget i 2015 var Socialdemokratiets tidligere formand Helle Thorning-Schmidt opstillet i Københavns Storkreds.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil, som har overtaget den forhenværende statsministers kreds på Østerbro, kan partiets tilbagegang skyldes netop det.

- Man kan ikke fylde en statsministers sko ud, og jeg vil bare have sådan en stilfærdig glæde over, at der er så massivt rødt flertal i København, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg ville synes, det var langt værre, hvis Venstre lå og kæmpede med os om at blive største parti i København. Det er jo heldigvis folk, vi skal samarbejde med.

Socialdemokratiets nuværende formand, Mette Frederiksen, stiller op i Nordjyllands Storkreds.

På landsplan står Enhedslisten til at få 8,4 procent at stemmerne i torsdagens måling fra Voxmeter, mens Socialdemokratiet står til 27,1.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce