cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Kina og Færøerne har holdt forsoningsmøde efter lækket lydklip

Ifølge lækket lydklip skulle Kina have gjort en handelsaftale betinget af, at Færøerne vælger 5G fra Kina.
13. december 2019 kl. 09:14 Af Ritzau

Annonce

En hemmeligholdt og meget omtalt lydfil har i de seneste dage sat forholdet mellem Kina og Færøerne på prøve, men noget tyder på, at stormagten og den lille øgruppe har klinket skårene igen.

Færøernes repræsentation i Danmark har holdt et møde med repræsentanter fra den kinesiske ambassade i København.

- Vores ambassadør i København har haft et møde og besøgt den kinesiske ambassade og snakket om det, der skete. Begge parter er meget kede af det, som er sket, og vi håber, at det ikke gentager sig, siger lagmand Bárour Nielsen til DR Nyheder.

Det er et lydklip, der er omfattet af et fogedforbud og ikke er offentliggjort, som har startet et større politisk slagsmål i Danmark og verden om Kinas udenrigspolitiske ageren.

Lydklippet er ifølge Berlingske og DR en samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister Helgi Abrahamsen og departementschef Herálvur Joensen.

Departementschefen orienterer erhvervsministeren om et møde mellem Landsstyret og den kinesiske ambassadør i Danmark, Feng Tie.

Departementschefen har forstået samtalen mellem den færøske lagmand og den kinesiske ambassadør således, at hvis det færøske teleselskab Færoya Tele ikke vælger kinesiske Huawei som 5G-leverandør, kan Færøerne glemme at få en handelsaftale.

- Jeg forstod det sådan, at da den kinesiske ambassadør opsummerede, så havde han sagt, at hvis det ikke bliver det her, så bliver der heller ingen handelsaftale, lyder det ifølge Berlingske fra departementschefen.

Det har skabt voldsom debat i Danmark og vakt genlyd flere steder i verden. Men lagmanden har ikke indtryk af, at det har gjort skade.

- Jeg har ikke fået indtryk af, at det har gjort skade. Men jeg er ked af sagen, og jeg håber, at det ikke gentager sig, siger Bárour Nielsen til DR.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MICHAEL GRUBE PETERSEN

Musik i byen 11. august 2020 kl. 19.34

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce