cookie-og-privatlivspolitik
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil indkalde til en dags drøftelser af Danmarks fremtidige rolle i Afghanistan. (Arkivfoto)
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil indkalde til en dags drøftelser af Danmarks fremtidige rolle i Afghanistan. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Kofod inviterer til drøftelser om ny Afghanistan-strategi

I første omgang vil regeringen rette sit fokus mod at undgå et humanitært kollaps i Afghanistan.
23. september 2021 kl. 16:20 Af Ritzau

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker en drøftelse både international og i Danmark af, hvad strategien for Afghanistan skal være, efter den vestlige militære koalition har forladt landet, og den militante, islamistiske bevægelse Taliban har taget over.

Det siger han torsdag fra New York, hvor han deltager i FN's Generalforsamling.

I første omgang har udenrigsministeren sat sig tre overordnede prioriteter i sigte: Terrorbekæmpelse, den afghanske befolknings rettigheder og at undgå et humanitært kollaps med sult og flygtningestrømme til følge.

Hvordan de mål skal opnås bedst, håber regeringen dog at drøfte både internationalt og med andre parter i Danmark.

- Sådan sat på spidsen kan man sige, at nok er Danmark og koalitionen færdig i Afghanistan. Men vi er bestemt ikke færdige med Afghanistan, siger Jeppe Kofod.

Annonce

- Derfor har jeg på generalforsamlingen haft tætte dialoger med de vigtigste aktører i forhold til landets situation og fremtid, herunder Qatars udenrigsminister, USA's særligt udsendte gennem 20 år til Afghanistan, Pakistan, Tyrkiet og andre lande i regionen, for at drøfte, hvad vi gør nu.

- Her må vi stille os spørgsmålet: Afghanistan. Hvad nu? Hvad gør vi?

I Danmark vil regeringen drøfte den nye rolle i forholdet til Afghanistan med organisationer, eksperter og Folketingets partier.

- Målet er klart. Vi skal så vidt muligt undgå, at Afghanistan kollapser humanitært. De ser ind i en humanitær katastrofe. Og det er tæt på 40 millioner mennesker, vi taler om, siger han.

Derudover skal så mange af de rettigheder, som kvinder og resten af den afghanske befolkning har fået de seneste 20 år, opretholdes.

Annonce

Det tredje mål handler om, at Afghanistan ikke bliver "en terrorrede", som udenrigsministeren beskriver det, som før Taliban-styret blev væltet i 2001.

Det mest akutte mål bliver dog at undgå et kollaps af levevilkårene i Afghanistan ifølge Jeppe Kofod:

- Det er umiddelbart i forhold til den humanitære katastrofe og økonomiens kollaps i Afghanistan. Hvis det sker, vil den hårdtprøvede befolkning blive ramt på en måde, som få kan forestille sig, hvor hårdt vil være, siger han.

- Det vil føre til massive flygtningestrømme, nød og sult. Det er der ingen, der kan leve med.

- Derfor skal vi sætte ind på den korte bane.

Annonce

Helt lav praktisk vil udenrigsministeren invitere til en hel dags drøftelser af Danmarks kommende rolle for Afghanistan. Det er endnu ikke udarbejdet, hvem der kommer til at deltage i den dag.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE