cookie-og-privatlivspolitik
Mette Frederiksens vej til magten bliver alt andet lige nemmere, hvis hun slipper for at indfri nogle af Alternativets krav, mener kommentator.
Mette Frederiksens vej til magten bliver alt andet lige nemmere, hvis hun slipper for at indfri nogle af Alternativets krav, mener kommentator.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Politik

Kommentator: Elbæk på et sidespor er en gave til S

Folketingsflertal uden Alternativet vil lette regeringsdannelsen for Mette Frederiksen, mener kommentator.
10. februar 2019 kl. 15:22 Af /ritzau/

Annonce

Selv om Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ikke udadtil giver udtryk for det, så jubler han og partikammeraterne formentlig indvendigt over den nyeste meningsmåling fra Voxmeter.

Det vurderer Erik Holstein, der er politisk kommentator for Altinget.

Målingen giver Socialdemokratiet mulighed for at danne folketingsflertal med Enhedslisten, SF og De Radikale uden om Alternativet.

- Det vil forenkle spillet helt enormt, hvis man kan se bort fra den formentlig mest besværlige forhandlingspart.

- Alternativet er jo den store joker i det her, fordi man vil lave politik på en helt ny måde, og fordi der også er en realistisk mulighed for, at partiet kan finde på at pege på en anden statsminister.

- Og selvfølgelig vil der stadig være masser af vanskelige forhandlinger med de øvrige tre partier, men de burde kunne løses, mener Holstein.

Han regner det fortsat for mest sandsynligt, at Mette Frederiksen får brug for enten Alternativets eller Dansk Folkepartis accept for at blive statsminister.

Men kan hun slippe for at inddrage de to partier i forhandlingerne, gør hun det formentlig.

- Selvfølgelig vil man gerne have så bredt et parlamentarisk grundlag som muligt, men jeg tror ikke, at Alternativet skal gøre alt for mange knuder, før de får et pænt nej tak, hvis deres mandater kan undværes, siger Erik Holstein.

Han har tidligere følt sig sikker på, at Alternativet nok ville bakke op om Mette Frederiksen under alle omstændigheder.

Men partiets politiske leder har i stedet lanceret sig selv som ny statsministerkandidat og tilkendegivet, at man ikke vil forhindre Lars Løkke Rasmussen (V) i at fortsætte som statsminister.

- De har lagt en langt mere ultimativ linje det seneste års tid, og derfor ser det også mere besværligt ud at skulle gå den vej i forhandlingerne, siger kommentatoren.

Når rød blok står så stærkt i den seneste Voxmeter-måling, så skyldes det ikke mindst, at Nye Borgerlig står til at få 1,9 procent af stemmerne.

Det betyder, at partiet lige præcis ikke når over spærregrænsen og får de fire mandater, der som minimum følger med. De bliver i stedet fordelt blandt de øvrige partier.

Alternativet står i målingen til at få 3,7 procent af stemmerne og syv mandater. Det er 1,1 procentpoint og to mandater færre end ved valget i 2015.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Huller i kassen 25. august 2019 kl. 21.04

AF: BJARKE ROSENKILDE

Myndighederne med hovedet i busken 21. august 2019 kl. 16.09

AF: FREDDI HANSEN

"Ugeavis lagt for had" 20. august 2019 kl. 21.02

AF: JOHN WENNERWALD

Forbyd lattergas 18. august 2019 kl. 22.18

AF: BJARKE ROSENKILDE

I begrebsforvirringens golde favn. 18. august 2019 kl. 12.47

AF: LARS RASMUSSEN

Solceller omkring Grænge landsby 15. august 2019 kl. 18.53

Annonce