Annonce
Politik

Kommentator forventer aftale mellem V og S trods tillidskrise

Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag under pressemødet, hvor regeringens udspil til en udligningsreform blev præsenteret sidst i januar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen vil have Venstre med i aftale om udligning, men mail om angreb mod partiet skader forhandlingerne.

Midt under forhandlingerne om en udligningsreform afslører en intern mail fra Socialdemokratiet, at regeringen har planlagt et "angreb på Venstre".

Alligevel vurderer politisk redaktør for avisen Danmark Thomas Funding, at det fortsat er mest sandsynligt, at de to partier sammen laver en aftale om udligningsreform.

Venstre nægter i øjeblikket at møde op til de videre forhandlinger, før statsministeren kommer på banen og genopretter tilliden.

- Konsekvenserne i forhold til det kommunale bagland vil være for store, for Venstreborgmestrene kræver simpelthen, at partiet er med i en aftale, siger Thomas Funding.

Mailen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, er sendt fra partiets politik- og presseafdeling (AIA) til en række centrale partiansatte, spindoktorer og ordførere.

Den viser, at mens regeringen har opfordret til at stoppe "Christiansborg-fnidder" har den samtidig planlagt et "angreb på Venstre".

Eksempelvis skal finansministerens personlige rådgiver finde "historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet", står der ifølge avisen i mailen.

Regeringens plan er, at en reform skal være forhandlet på plads i marts, men målstregen kan have rykket sig, vurderer Thomas Funding.

Både Socialdemokratiet og Venstre er store borgmesterpartier, og det er derfor vigtigt for dem begge at få indflydelse på reformen.

Socialdemokratiet har heller ikke lagt skjul på, at ønsket er at få Venstre med i en bred aftale, som formentligt vil være mere langtidsholdbar.

- Men det er klart, at hvis Socialdemokratiet bliver ved med de her politiske narrestreger, så kan sympatien på et eller andet tidspunkt vippe til Venstres fordel, og baglandet vil acceptere, at Venstre ikke går med, siger Thomas Funding.

- Så bliver det Socialdemokratiets egen skyld - og ikke Venstre - hvis det ikke lykkes at lave en bred aftale, siger han.

Det er dog velkendt, at partierne på Christiansborg har strategier og planer for, hvordan de kan angribe modstanderne politisk.

Under valgkampen i 2014 kom det frem i medierne, at Venstre havde lavet en angrebsmanual med klare instrukser til at angribe den daværende SR-regering og venstrefløjen.

- Partierne arbejder langt henad vejen på den her måde. Og der er ikke noget odiøst i at koordinere, hvordan man i et forhandlingsforløb skal give modsvar, men det er centrale er, at målet er at skade Venstre, siger Funding.

- Men jeg synes, at det er overraskende, at Socialdemokratiet har planlagt angreb, for man er dybt afhængig af Venstre i den her sag. Også på længere sigt, hvor Socialdemokratiet ser stor potentiale i det flertal S og V har.

Artikel fra Jyllands-Posten
  • PLUS Professor: Forløb om udligning er kaotisk
    Fungerende finansminister Morten Bødskov og social- og indenrigsminister Astrid Krag under pressemødet, hvor regeringens udspil til en udligningsreform blev præsenteret sidst i januar. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken