cookie-og-privatlivspolitik
Rasmus Jarlov (K) siger til Berlingske, at partiet ikke længere er en del af forhandlingerne om en udligningsreform.
Rasmus Jarlov (K) siger til Berlingske, at partiet ikke længere er en del af forhandlingerne om en udligningsreform.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Politik

Konservative og LA ude af udligningsforhandlinger

Regeringen vil fortsætte forhandlingerne om en udligningsreform med de partier, man er tættest på, lyder det.
12. februar 2020 kl. 07:21 Af Ritzau

Annonce

Regeringen har ifølge Berlingske meddelt De Konservative, at partiet ikke længere er en del af forhandlingerne om den store udligningsreform, der blev præsenteret tidligere i januar. Ifølge Finansministeriet er Liberal Alliance også ude for nu.

Udligningsreformen skal ændre det system, der sender milliarder af kroner fra rige kommuner til fattige kommuner. I regeringens udspil står det klart, at konservativt-ledede kommuner er nogle af dem, der skal betale mere.

- Vi har bare fået at vide, at regeringen forhandler videre med nogle andre partier, og at vi ikke bliver en del af den her reform, siger Rasmus Jarlov (K) til Berlingske.

Rasmus Jarlov (K), der er sit partis finansordfører, fortæller til avisen, at han ikke har fået nogen årsag at vide af regeringen. Og at partiet nu frygter, at de kommuner, der har konservative borgmestre, ikke bliver repræsenteret i forhandlingerne.

- Vi frygter lidt, at det med Venstre og Socialdemokratiet ved forhandlingsbordet bliver to ulve og et får, der skal stemme om, hvad de skal have til aftensmad, og at man så bare bliver enige om, at de konservative kommuner er nemme ofre, siger Rasmus Jarlov til Berlingske.

Finansminister Nicolai Wammen (S) skriver i en kommentar, at regeringen vil fortsætte forhandlingerne med de partier, man efter de indledende forhandlinger er tættest på.

- Det betyder også, at vi i første omgang ikke har flere møder med De Konservative og Liberal Alliance, skriver ministeren.

Det citat var den måde, hvorpå Liberal Alliance fandt ud af, at partiet ikke længere bliver inviteret til forhandlinger.

- Det er en overraskelse, for vi går ind for kommunal udligning. Vi har bedt regeringen om at vise, at der er kommuner, der ikke har råd til en ordentlig service.

- Kunne de det, så ville vi støtte, at de kommuner fik flere penge. Så vi er meget åbne over for regeringens dagsorden. Men det har de ikke gjort, siger partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, og fortsætter:

- Det ligner først og fremmest, at kommuner med socialdemokratiske borgmestre skal have flere penge, selv om de ofte har mange i forvejen.

I regeringens udspil lægges der op til, at omfordelingen stiger med 1,4 milliarder kroner fra de nuværende 18,5 milliarder kroner.

I grove træk vil udspillet sende flere penge fra øst mod vest i Danmark. Men det er blevet kritiseret for at tilgodese kommuner i eksempelvis københavnsområdet med socialdemokratiske borgmestre.

Flere konservative borgmestre - blandt andre Hans Toft fra Gentofte - har kritiseret udspillet voldsomt.

- Der må være en grænse for, hvor meget vi skal betale til andre kommuner. Jeg mener allerede, at vi betaler nok, har han tidligere sagt til Ritzau.

Regeringen forhandler nu sit udspil med Folketingets partier. De Radikale har tidligere understreget, at de mener, det er afgørende, at der kan nås et bredt flertal om en aftale.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

Annonce