cookie-og-privatlivspolitik
Inger Støjberg er onsdag til det 17. retsmøde i rigsretssagen, hvor hun er tiltalt for at iværksætte og fastholde en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, uden undtagelser. Onsdag er der fortsat afhøring af et af nøglevidnerne - tidligere kontorchef Jesper Gori.
Inger Støjberg er onsdag til det 17. retsmøde i rigsretssagen, hvor hun er tiltalt for at iværksætte og fastholde en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvoraf mindst den ene var mindreårig, uden undtagelser. Onsdag er der fortsat afhøring af et af nøglevidnerne - tidligere kontorchef Jesper Gori.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Kontorchef ville holde Støjberg ude af konkrete asylsager

Vidne var overrasket over at skulle gentage, at man ikke kunne adskille asylpar uden adgang til undtagelser.
13. oktober 2021 kl. 11:28 Af Ritzau

Kontorchef Jesper Gori, der var kontorchef i Udlændinge- og Integrationsministeriet, ville i marts 2016 holde den daværende minister Inger Støjberg ude af konkrete sager om adskillelse af asylpar.

Det var, efter at Inger Støjberg i februar havde meddelt et stop for, at alle mindreårige kunne bo med en ægtefælle eller samlever på asylcentre.

- Jeg ville være ked af det, hvis ministeren havde været inde over sådanne sager og dermed også påtog sig ansvaret for udfaldet, siger Jesper Gori, da han onsdag bliver afhørt på det 17. retsmøde i rigsretssagen.

Her er han et af nøglevidnerne i sagen mod Støjberg, der er tiltalt for at iværksætte og fastholde en ulovlig instruks om at adskille asylpar, hvor mindst den ene var under 18 år, uden undtagelser.

Den 9. marts 2016 - en måned efter at Støjberg havde meddelt adskillelserne i en pressemeddelelse - var Jesper Gori til et møde med ministeren og flere andre.

Annonce

Det handlede egentlig om besvarelse af et spørgsmål fra Udlændingeudvalget. Men det kom til at dreje sig om fem sager, hvor par ikke var adskilt.

Og Jesper Gori beskrev i en mail efterfølgende til sin chef mødet som "lidt stormfuldt".

- Jeg var overrasket over, at noget af det gik over i en situation, hvor Uffe Toudal (departementschef, red.) og jeg sagde det, som vi har sagt før - at en indkvarteringsordning uden adgang til undtagelser ikke er en ordning, man kan pålægge danske myndigheder, siger han.

Inger Støjberg, der nægter sig skyldig i at have givet en ulovlig instruks, har tidligere forklaret, at hun ved mødet om 9. marts var træt af, at der var par, som ikke kunne adskilles.

- Derfor trykker jeg lidt på maven. Jeg tester lidt af, hvor er grænsen. Det kan godt være, jeg har været lidt obsternasig og gået lidt tæt på de sager. Det skal jeg ikke kunne afvise, sagde hun i Rigsretten i september.

Annonce

Hun afviste samtidig, at hun ønskede at sagsbehandle og afgøre sagerne.

Afhøringen af Jesper Gori begyndte tirsdag og er fortsat ved onsdagens retsmøde.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE