cookie-og-privatlivspolitik
Rigsarkivet burde have gjort mere for at få flere stjålne nazidokumenter tilbage, siger kulturminister.
Rigsarkivet burde have gjort mere for at få flere stjålne nazidokumenter tilbage, siger kulturminister.
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Politik

Kulturministeriet vil forsøge at skaffe nazipapirer tilbage

Der er stadig stjålne nazidokumenter i omløb, og der skal iværksættes tiltag for at skaffe flere tilbage.
10. december 2019 kl. 17:24 Af Ritzau

Annonce

Det står klart for fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S), at Rigsarkivet har begået fejl i sagen om tyveri af nazidokumenter.

Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse, efter at ministeriet har undersøgt Rigsarkivets og departementets behandling af sagen.

- Rigsarkivet har erkendt og beklaget de fejl, som Rigsarkivet har begået, og der er iværksat tiltag, som sætter deres sikring på et højt internationalt niveau. Det er gode og nødvendige skridt, synes jeg, udtaler ministeren.

Ministeren kommer i pressemeddelelsen ikke ind på, hvilken tiltag der er tale om.

Der er fortsat dokumenter i omløb, og Rasmus Prehn mener, at Rigsarkivet kunne have været mere offensiv i forhold til at få de stjålne dokumenter tilbage.

- Der er desværre stadig stjålne dokumenter ulovligt i omløb, og det er et tab for vores fælles kulturarv, siger Rasmus Prehn.

- Kulturministeriet vil derfor sammen med Rigsarkivet se på, hvilke tiltag, der kan iværksættes, og som forhåbentlig kan bidrage til, at Rigsarkivet får flere stjålne dokumenter tilbage.

Rasmus Prehn er onsdag kaldt i samråd af Peter Skaarup (DF), som blandt andet ønsker en redegørelse for, hvilke konsekvenser håndteringen af sagen vil få for Rigsarkivet.

Hele sagen om de stjålne dokumenter begyndte i 2012, da Rigsarkivet modtog en henvendelse fra politibetjent og forfatter Martin Q. Magnussen om et tyveri.

I 2013 blev to mænd idømt henholdsvis 21 og 24 måneders ubetinget fængsel.

De havde over en årrække søgt om adgang til straffesager og lignende fra retsopgøret efter Besættelsen. Derigennem havde de stjålet en større mængde dokumenter og effekter.

Rigsarkivet har både i 2013 og i 2014 udtalt sig fejlagtigt undervejs om, at det havde fuldt overblik over de stjålne dokumenter.

I 2014 havde Rigsarkivet viden om, at der var tale om fejlagtige oplysninger.

Rasmus Prehn konkluderer, at Rigsarkivet har overtrådt grundlæggende principper for god embedsmandsførelse, i forbindelse med at de gav faktuelt forkerte oplysninger til offentligheden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce