cookie-og-privatlivspolitik
Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, er endnu ikke sikret en plads på stemmesedlen. Men antallet af vælgere, der siger, at de vil stemme på et parti, som ikke er sikret plads på stemmesedlen, er det højeste i en Voxmeter-måling siden 2007.
Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, er endnu ikke sikret en plads på stemmesedlen. Men antallet af vælgere, der siger, at de vil stemme på et parti, som ikke er sikret plads på stemmesedlen, er det højeste i en Voxmeter-måling siden 2007.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Lars Løkkes skygge hviler over ny meningsmåling

Ikke siden 2007 har så mange vælgere agtet at stemme på et parti, der ikke er sikret plads på stemmesedlen.
20. september 2021 kl. 14:04 Af Ritzau

En måling fra Voxmeter sender Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, på kurs mod Folketinget, hvis man spørger politisk kommentator Hans Engell.

I målingen svarer 4,7 procent af vælgerne, at de agter at stemme på et parti, som endnu ikke er sikret en plads på stemmesedlen.

Ikke siden Ny Alliance stadig jagtede vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen, har så mange sagt, at de vil stemme på et parti, der endnu ikke er sikret opstilling ved næste folketingsvalg.

Da Voxmeter lavede en måling op mod 23. august, var der 1,1 procent, der svarede det samme.

Stigningen kommer efter, at der særlig i sidste uge har været opmærksomhed omkring tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne.

Annonce

Ifølge Hans Engell må størstedelen af gruppen også antages at være vælgere til Moderaterne.

- Da Løkkes parti ikke måles selvstændigt, må vi regne med, at langt størstedelen af de 4,7 procent er nogle, der vil stemme på Løkke og hans nye parti, siger han.

- For ham er den gode nyhed, at det her tyder på, at hans parti er på vej i Folketinget. Den dårlige nyhed er, at tallet ikke er større. Vælgerne vælter ikke over fra de blå partier eller De Radikale til hans nye parti.

Partiet fik i sidste uge vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen, hvis det ansøger Indenrigsministeriet om det.

Ansøgningen betragtes som en formalitet. Men partiet bekræfter, at det ikke har sendt nogen ansøgning endnu.

Annonce

Lars Løkke Rasmussen har tidligere givet udtryk for, at medmindre der udskrives valg inden da, opstår partiet først efter kommunalvalget, som afholdes 16. november.

Når adspurgte i Voxmeters målinger svarer, at de vil stemme på Moderaterne, tælles det derfor med i kategorien "øvrige partier" ligesom Frie Grønnes vælgere og vælgere for andre partier, der ikke er sikret opstilling.

Dermed er det ikke til at vide, hvem de 4,7 procent af vælgerne vil sætte deres kryds ved.

Da Moderaterne ikke er godkendt af Indenrigsministeriet, måler Voxmeter ikke opbakningen til partiet endnu. Det skyldes to faktorer, forklarer analysedirektør hos Voxmeter Anna M. Christensen:

- Idet de ikke er opstillingsberettiget, kunne man ikke stemme på dem, hvis der er Folketingsvalg i morgen. Og det er det, vi spørger til, siger hun.

Annonce

- Det vil sige, at vi må også formode, at der måske er nogle, der vil stemme på Moderaterne, hvis de var opstillingsberettiget, som ikke vælger dem, fordi de er opmærksomme på, at de ikke er opstillingsberettiget.

Derudover ønsker Voxmeter ikke at lave vurderinger af, hvilke partier, der skal spørges til. Dermed ønsker de heller ikke at lave en undtagelse for Moderaterne.

Ud over den første strømpil på opbakningen til Moderaterne indeholder målingen også andre interessante tal ifølge Hans Engell.

- Især De Radikale har grund til bekymring. Den her måling viser, at de har mistet halvdelen af deres vælgere siden valget, siger han.

Ved valget i juni 2019 fik De Radikale 8,6 procent. I Voxmeters måling står de til 4,3 procent.

Annonce

Regeringspartiet Socialdemokratiet står i målingen til 27,7 procent. Det er nogenlunde på niveau med før corona-pandemien.

Partierne bag Mette Frederiksens regering har dog trods tilbagegang til både De Radikale og Alternativet, stadig omkring 52 procent af vælgerne bag sig.

Voxmeters måling er foretaget blandt 1001 personer. De har svaret fra mandag til søndag i sidste uge.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

Annonce

ANNONCE