cookie-og-privatlivspolitik
De lokalvagte grønlandsordførere er enige om, at Trumps aflysning af besøg i Danmark er bemærkesværdig. - Barnagtig, siger Marcus Knuth (V). Aprilsnar, siger Christian Juhl (EL)
De lokalvagte grønlandsordførere er enige om, at Trumps aflysning af besøg i Danmark er bemærkesværdig. - Barnagtig, siger Marcus Knuth (V). Aprilsnar, siger Christian Juhl (EL)
Foto: Ritzau Scanpix

Politik

Lokal grønlandsordfører: En decideret fornærmelse

Marcus Knuth er på bryllupsrejse i USA, og kan fortælle, at Trumps aflysning af besøg i Danmark er på alles læber.
22. august 2019 kl. 11:50 Af Margit Olsen

Annonce

Efter Donald Trump i går aflyste sit besøg i Danmark, da hans ønske om køb af Grønland blev klart afvist af både Danmark og Grønland, har det skabt endnu større dønninger end beskeden om hans besøg og hans agenda med besøget. Også hos de lokalt valgte medlemmer af Folketingets Grønlandsudvalg og grønlandsordførere.

For Venstremanden Marcus Knuth er der ud fra et diplomatarisk syn tale om en decideret fornærmelse.

- Det er useriøst at aflyse sådan et besøg med begrundelsen, at Danmark og Grønland ikke vil sælge Grønland. Der er så mange andre emner, der kunne diskuteres. For eksempel sikkerhedspolitik i Grønland og de arktiske egne.

- Det er fra Trumps side en barnagtig måde at stoppe dialogen på, siger Marcus Knuth.


En aprilsnar

På den modsatte politiske fløj mener Christian Juhl fra Enhedslisten, at Trumps besøg ikke var ment alvorligt.

- Jeg har hele tiden fornemmet, at der er tale om en aprilsnar. Men spørgsmål om Arktis og Grønland er vigtigere end en præsidents humørsvingninger. Grønland og Danmark har i den sammenhæng et stærkt kort på hånden - Grønlands strategiske placering.

- De to lande må spille offensivt ud med krav om en afmilitarisering af Arktis, ligesom Antarktis - i første runde et område uden atomvåben. Desuden skal udviklingen i Arktis ske på de lokale beboeres betingelser, ikke ud fra hverken USA's, Ruslands og Kinas stormagtsinteresser. Det bør ikke ske i forhandlinger med USA alene, men i internationale foraer, bedst FN, siger Christian Juhl.

Han er slet ikke tilfreds med USA's ageren i Grønland.

- Hvis USA fortsat skal være i Pittufik (Thule), ville det være på sin plads, at de begynder at betale leje for det område, som man benytter. Og ikke overlade det til Danmark og Grønland, at rydde op efter sig på omkring 30 gamle baser i Grønland, som blot er forladt.

Christian Juhl peger også på, at efter Trump er kommet til magten, er mange logistik- og servicejobs i forbindelse med Thulebasen, som tidligere beskæftigede grønlændere, nu hjemtaget til USA, der har udstationeret amerikanere i jobbene.

Hos socialdemokraten Kasper Roug er kommentaren kort i forbindelse Trumps afbud.

- Grønland er en vigtig del af Rigsfællesskabet, og det er grønlænderne, som bestemmer over Grønlands fremtid, og derfor er Grønland ikke til salg, samtidig er USA selvfølgelig en vigtig allieret både før et potentielt besøg og efter et besøg.


Kendt for at fornærme

Marcus Knuth tror på, at trods den nuværende anspændte situation, vil dialogen mellem Danmark og USA fortsætte.

- USA er stadig vores nærmeste allierede rent sikkerhedspolitisk. Også i forhold til de arktiske egne, NATO og Europa.

Men Marcus Knuth fremhæver i forbindelse med det aflyste besøg også Trumps manglende situationsfornemmelse og trang til at fornærme andre statsoverhoveder, som da præsidenten undlod at bukke for Englands Dronning Elizabeth, men stik mod reglerne blot gav hende hånden. Og Japans premierminister, Shinzo Abe, som fik et alt for langt og for hårdt håndtryk af præsidenten.

Marcus Knuth er i øjeblikket på bryllupsrejse i Californien, og han fortæller, at Trumps aflyste besøg i Danmark er det helt store samtaleemne.

- Lige fra taxachaufføren til de lokale medier - både store som små - er tophistorien, at Trump har fornærmet Danmark.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce