cookie-og-privatlivspolitik
Marie Krarup (DF) mener ikke, at Messerschmidt kan blive formand, når han er dømt for svindel og dokumentfalsk. (Arkivfoto).
Marie Krarup (DF) mener ikke, at Messerschmidt kan blive formand, når han er dømt for svindel og dokumentfalsk. (Arkivfoto).
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Marie Krarup om Messerschmidt: Kan ikke støtte dømt formand

Partiprofil og partistifter er uenige om, hvorvidt Messerschmidt med en dom kan stille op som formand.
30. november 2021 kl. 13:28 Af Ritzau

Udtalelserne i kampen om formandsposten spidser til i Dansk Folkeparti.

Folketingsmedlem Marie Krarup mener ikke, at Morten Messerschmidt kan blive formand for Dansk Folkeparti, fordi han er dømt for svindel med EU-midler og dokumentfalsk.

Hun er desuden bange for, at han skræmmer løsgænger Inger Støjberg væk som mulig kandidat.

- Jeg kan ikke støtte en dømt formand, jeg støtter Inger Støjberg. Jeg kan også støtte Peter Kofod, han er en god mand. Men vi kan ikke have en dømt mand i spidsen for Dansk Folkeparti, siger Marie Krarup.

Morten Messerschmidt og Peter Kofod stiller op i et fælles formandskandidatur. Hvis Messerschmidts dom stadfæstes af landsretten, vil han trække sig som formand og lade Peter Kofod blive formand.

Annonce

Men ifølge afgående formand Kristian Thulesen Dahl kan det ikke lade sig gøre. Det er Marie Krarup enig i.

- Deres model er ikke gennemarbejdet, den holder ikke, så det kan ikke lade sig gøre. Jeg er bange for, at når han melder ud så tidligt, så skræmmer det Inger Støjberg væk fra at stille op, siger Krarup.

Messerschmidt er dømt i byretten og risikerer at blive dømt i landsretten, hvilket først afgøres efter formandsvalget i Dansk Folkeparti. Marie Krarup er skeptisk, når også Støjberg er et muligt bud.

- Det er vigtigt, at Inger Støjberg stiller op, for hun er den bedste kandidat. Det er vigtigt, at Inger Støjberg ved, at vi er mange, der meget gerne ser hende som formand.

- Vi er også mange, der ikke mener, at Messerschmidt kan blive formand, fordi han er dømt. Vi er et lov og orden-parti, og når man bliver dømt, kan man ikke stå i spidsen for et lov og orden-parti, før man har været ude et stykke tid og derefter bliver genvalgt.

Annonce

- Vi retter os efter domstolene i Dansk Folkeparti. Hvis en udlænding dømmes til udvisning, skal han udvises. Og hvis en formand bliver dømt, kan man ikke være formand og give fingeren til en domstol og sige, at der er alt muligt galt. Vi stoler på retssystemet i Danmark, siger Marie Krarup.

Hun kalder Støjbergs sag i Rigsretten for "politisk motiveret" og mener ikke, at den umiddelbart kan sammenlignes med Messerschmidts dom - medmindre Støjberg får en længere straf.

Anklagerne går efter fire måneders ubetinget fængsel, hvilket Krarup betragter som en hård straf.

Partistifter og tidligere partiformand Pia Kjærsgaard er ikke helt enig.

- Der er næsten to måneder til valget, så meget kan ske. Hvis man hilser Inger Støjberg, som har en sag i Rigsretten, velkommen, og det gør jeg, så er det naturligvis det samme, der gælder for Morten Messerschmidt, sådan må det være, siger Pia Kjærsgaard.

Annonce

Hun henviser til, at hans sag er anket til landsretten. Han får først svar efter formandsvalget 23. januar.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE