cookie-og-privatlivspolitik
Et flertal i Venstre stemte torsdag for at stille Inger Støjberg for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Et flertal i Venstre stemte torsdag for at stille Inger Støjberg for en rigsret i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politik

Meget - men ikke alt - peger på at Støjberg dømmes

Notat kan blive afgørende for, om Inger Støjberg dømmes i rigsret, siger juraprofessor Frederik Waage.
14. januar 2021 kl. 13:46 Af Ritzau

Annonce

Alt er i spil, når Venstres tidligere næstformand Inger Støjberg skal afhøres i rigsretten, sådan som et flertal i Folketinget stemmer for.

For selv om meget peger i retning af, at hun vil blive dømt, så kan der komme nye detaljer frem, der vil kunne tale til hendes fordel, siger Frederik Waage, der er professor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

- Der vil komme nye vidneafhøringer, og der vil blive fremlagt nye beviser. Derfor er det for tidligt at slå fast, at hun vil blive dømt, siger han.

Det til trods for, at Instrukskommissionen og senest uvildige advokater vurderer, at Støjberg var vidende og advaret om, at hendes instruks fra 2016 om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, var ulovlig.

- Umiddelbart kunne det tale for en domfældelse. Men en retssag er forbundet med en række ubekendte faktorer.

- Vidners forklaring kan ændre karakter, og det er heller ikke sikkert, at rigsretten vil have den samme vurdering af beviserne, som Instrukskommissionen havde, siger Frederik Waage.

Han fremhæver det skriftlige notat fra februar 2016, som har været Støjbergs hovedforsvar. Heri står der, at der skal tages forbehold for, at ikke alle par skal skilles ad, fordi der er et hensyn til loven og de internationale konventioner.

Men notatet blev underkendt af Instrukskommissionen med henvisning til, at Støjberg havde sagt noget andet mundtligt. Det blev tillagt større vægt af kommissionen.

- Notatet har været en flanke i Støjbergs forsvar. Det var ifølge hende det, der gjaldt.

- Spørgsmålet er, hvilken vægt rigsretten vil tillægge det. Bliver det med en større vægt, så kan sagen stille sig anderledes. Enhver tvivl skal komme den tiltalte til gode, og det gælder også i en rigsretssag, siger Frederik Waage.

Betydning kan det også få for Støjberg, at hendes forsvarere sandsynligvis vil skifte taktik, når de møder i rigsretten.

- Indtil videre har vi ikke fået hendes reelle forsvar. I Instrukskommissionen var hun jo et vidne. I rigsretten skal forsvarerne procedere hendes sag, siger Frederik Waage.

Rigsretten bliver den kun sjette af sin slags i danmarkshistorien.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce