cookie-og-privatlivspolitik
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har bedt sin forvaltning om at redegøre for, om der er nogle politiske handlemuligheder for at ændre tilladelsen til, at 290.000 kubikmeter spildevand udledes i Øresund. (Arkivfoto)
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) har bedt sin forvaltning om at redegøre for, om der er nogle politiske handlemuligheder for at ændre tilladelsen til, at 290.000 kubikmeter spildevand udledes i Øresund. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Politik

Miljøborgmester undersøger muligheder i sag om spildevand

Lokalpolitikere i Københavns Kommune kritiserer miljøborgmester i sag om udledning af spildevand i Øresund.
24. maj 2020 kl. 12:46 Af Ritzau

Annonce

Teknik- og miljøborgmesteren i Københavns Kommune, Ninna Hedeager Olsen (EL), vil have undersøgt, om der er muligheder for, at Københavns Borgerrepræsentation kan gribe ind i sagen om udledning af spildevand i Øresund.

Det oplyser borgmesteren i en skriftelig meddelelse til Ritzau.

- Jeg har bedt Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde en orientering, da hverken jeg eller udvalget har været orienteret om sagen. Den skal være klar i dag, siger hun.

- Her skal det blandt andet fremgå, om udvalget kunne have truffet en anden afgørelse, hvis sagen havde været forelagt politisk, og om udvalget har nogle handlemuligheder, nu hvor tilladelsen er givet.

Meldingen kommer, efter at flere medlemmer fra teknik- og miljøudvalget i kommunen har kritiseret, at der er blevet givet tilladelse til, at forsyningsselskaberne Hofor og Novafos de kommende dage kan udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund.

Afgørelsen er ikke blevet truffet politisk, men af embedsmænd i kommunens teknik- og miljøforvaltning.

Søndag har kommunens udvalgsmedlemmer fra Dansk Folkeparti, Konservative og SF rettet kritik mod beslutningen i Radioavisen på DR:

- Det er fuldstændig forrykt. Det er jo miljøsvineri af dimensioner, og det er helt ubegribeligt, at der bliver givet tilladelse til det i det i en Enhedslisten-borgmesters forvaltning, siger Finn Rudaizky (DF) til Radioavisen.

Fra Konservatives Jakob Næsager lyder det, at teknik- og miljøborgmesteren som den øverste ansvarlige for forvaltningens drift burde have sørget for, at tilladelsen ikke blev givet.

Udledningen af spildevandet skulle være begyndt allerede søndag morgen.

Men sent lørdag aften blev det i første omgang udskudt 24 timer.

Enhedslistens udvalgsmedlem Gorm Anker Gunnarsen siger til Radioavisen, at tilladelsen skal udskydes, indtil udvalget har haft mulighed for at tage stilling til sagen.

Også i Frederiksberg Kommune, hvor noget af det spildevand, der skal udledes i Øresund, kommer fra, vækker sagen opsigt.

Borgmester Simon Aggesen skriver i et brev til Ninna Hedeager Olsen, at man i Frederiksberg er "forundrede" over beslutningen, der er truffet af Københavns og Gentofte Kommune.

- Jeg vil derfor opfordre til, at du (Ninna Hedeager Olsen, red.) sikrer, at der er foretaget meget grundige vurderinger af miljøkonsekvenserne før en sådan udledning kan komme på tale, skriver han i brevet.

Spildevandet skal udledes i Øresund, mens hovedspildevandsåren, hvori spildevand fra Gentofte, København og Frederiksberg løber, midlertidigt er lukket.

Ledningen skal lukkes, mens forarbejdet til en udbygning i Nordhavn pågår.

Før byggeriet kan føres ud i livet, skal ledningen nemlig fastgøres. Det skal også undersøges, om den overhovedet kan klare, at der bygges ovenpå.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

Annonce