cookie-og-privatlivspolitik
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at fremmedkrigere med dansk pas, der har kæmpet for Islamisk Stat, udgør en trussel for den danske befolkning. 
(Arkivfoto)
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at fremmedkrigere med dansk pas, der har kæmpet for Islamisk Stat, udgør en trussel for den danske befolkning. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Politik

Minister: IS-krigere med dansk pas udgør trussel for Danmark

Regeringen vil kunne fratage dansk pas administrativt og dermed undgå, at fremmedkrigere rejser ind i landet.
14. oktober 2019 kl. 17:36 Af Ritzau

Annonce

Regeringen vil tage passet fra fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab, fordi de truer Danmarks sikkerhed.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Regeringen har mandag foreslået at indføre en lov, der gør det muligt administrativt at tage passet fra fremmedkrigere, der har dobbelt statsborgerskab. Det vil sige uden om domstole.

- Vi frygter, at nogle fremmedkrigere med dansk pas rejser til Danmark, og det vil udgøre en trussel for den danske befolkning. Derfor vil vi forhindre, at de kommer, siger han.

Konkret går frygten på den seneste udvikling i Syrien, hvor Tyrkiet har angrebet områder, som tidligere har været kontrolleret af kurdere.

Det har skabt tvivl om, hvad der sker med en række lejre, hvor IS-støtter har siddet.

For at få frataget passet skal man ifølge lovforslag have handlet i strid med Danmarks interesser. Det er ikke nok blot at have opholdt sig i Syrien, hvilket ellers er forbudt.

- Det kan være, at man har været i krig mod Danmark og vores interesser - eller at man har trænet folk, som har udført terroraktioner, siger Mattias Tesfaye.

Han vil ikke oplyse, hvor mange loven forventes at ramme.

At regeringen vil indføre muligheden for at fratage passet administrativt skyldes, at fremmedkrigere slet ikke skal tilbage til Danmark.

- I dag kan man få frakendt statsborgerskabet ved en domstol, men det betyder, at man skal rejse ind i Danmark, og det vil vi gerne undgå, siger han.

Alle partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten og Alternativet støtter op om at hastebehandle forslaget.

Alternativets retsordfører, Sikandar Siddique, mener, at Danmark som retssamfund skal tage ansvar for de handlinger, danske statsborgere udfører.

- Vi kan ikke være så ivrige efter at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark og samtidig nægte at tage ansvar og retsforfølge for ulovlige handlinger, som danske statsborgere har udført i udlandet, siger han.

Til det siger Mattias Tesfaye:

- Jeg anerkender fuldstændig, at det her ikke løser alle problemer, men min bedste vurdering er, at det er til gavn for den danske befolknings sikkerhed.

- De her mennesker vil udgøre en fare for de samfund, de opholder sig i. Derfor arbejder vi udenrigspolitisk på at beskytte befolkningen i de områder, siger han.

Tesfaye anerkender, at lovforslaget ikke løser udfordringen med krigere, der kun har dansk pas.

- De vil fortsat udgøre en trussel. Det er klart, siger han.

Derudover barsler regeringen med et forslag om, at børn, der fremover bliver født af danske statsborgere i områder, hvor der fra dansk side er indrejseforbud, ikke nødvendigvis skal have dansk pas.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce