cookie-og-privatlivspolitik
I Region Sjælland har 304 kvinder fået konstateret brystkræft siden 2013 efter en mulig mangelfuld undersøgelse ifølge Jyllands-Posten.(Arkivfoto).
I Region Sjælland har 304 kvinder fået konstateret brystkræft siden 2013 efter en mulig mangelfuld undersøgelse ifølge Jyllands-Posten.(Arkivfoto).
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Politik

Minister: Sygehuse skal handle på kræftpakkeforløb

Sundhedsministeren mener, at der skal ændres på den måde, man visiterer mulige brystkræftpatienter.
22. oktober 2019 kl. 15:26 Af Ritzau

Annonce

Sygehuset skal altid handle, når patienter henvises af egen læge til et kræftpakkeforløb, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et samråd tirsdag.

Han er indkaldt til samrådet af Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt på baggrund af sager om mangelfulde brystkræftbehandlinger i Region Sjælland.

- Når man går til sin praktiserende læge, og lægen skriver og henviser til sygehuset, så er det ikke bare prosa, som kan fortolkes. Der er et kryds i "kræftpakkeforløb" og mulighed for kryds i "akut". Det sendes elektronisk til sygehuset, siger Magnus Heunicke.

- Min holdning er krystalklar: Når egen læge har krydset af i feltet, så skal sygehuset selvfølgelig handle på det. De sager, der har været fremme, viser med alt tydelighed, at der har været problemer med visitationsfunktionen på Ringsted Sygehus, siger han.

To kvinder fortalte mandag til Jyllands-Posten, at de havde fået henvisninger fra egen læge til et kræftpakkeforløb på Ringsted Sygehus i Region Sjælland, men alligevel blev afvist.

Tirsdag har Region Sjælland reageret på problemerne, og alle kvinder med en henvisning får nu behandling på et sygehus. Løsningen er midlertidig, indtil Sundhedsstyrelsen har klarlagt, hvad praksis reelt er på området i Danmark.

På samrådet tirsdag fremgår det dog, at både sundhedsministeren og Liselott Blixt indtil nu har været i den tro, at alle patienter med en henvisning altid får behandling.

- Jeg troede, det var sådan, det var. Men sådan bliver det altså nu, indtil arbejdet i Sundhedsstyrelsen er afsluttet. Og det har jeg givet som en hasteopgave til styrelsen, siger Magnus Heunicke.

Ligeledes spørger Liselott Blixt:

- Jeg troede ikke, det var muligt at få en afvisning, når man har en henvisning. Hvor søren går det galt henne?

Under samrådet savner Liselott Blixt blandt andet også svar på, hvorfor flere patienter med en henvisning er blevet afvist på Ringsted Sygehus i sommer, imens sygehuset var klar over de allerede kendte problemer, som Jyllands-Posten har afdækket.

Region Sjælland foretog i perioden 2013 til 2017 mangelfulde kræftundersøgelser på 735 kvinder.

Ministeren oplyser, at der er 27 igangværende sager om klager vedrørende brystkræftbehandling på Ringsted Sygehus.

Styrelsen for Patientsikkerhed satte i forrige uge den specialeansvarlige overlæge på Ringsted Sygehus under skærpet tilsyn med begrundelsen, at han kan forringe patientsikkerheden.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

AF: LINDA SOMMER

Lolland er som skabt til… 14. maj 2020 kl. 17.26

Annonce