cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Minister: Vi skal have bedre styr på fremmede magter i Arktis

Forsvarsministeren taler med Grønlands udenrigsminister om, hvordan overvågning af den store ø kan styrkes.
06. august 2020 kl. 21:37 Af Ritzau

Annonce

Danmark har på forsvarsbudgettet afsat 1,5 milliarder kroner til øget overvågning af Arktis.

Men hvad skal pengene mere konkret bruges til?

Det er et af de spørgsmål, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) torsdag havde med, da hun mødtes med den grønlandske minister for udenrigsanliggender, Steen Lynge, i Nuuk.

Trine Bramsen er opsat på at få det grønlandske selvstyre med ind over beslutningen.

Og behovet for et bedre overblik over, hvad der gemmer sig omkring Grønland af russiske ubåde og andet militært isenkram fra fremmede stater, er parterne enige om, siger den danske minister.

- Vi deler analysen af, hvad der skal til. Vi skal have et langt bedre overblik, så vi kan sikre, at der ikke er fremmede stater, som ligger og samler oplysninger eller på anden vis er til stede, uden at vi ved det, siger Trine Bramsen.

Ministeren nævner selv investeringer i radarer eller satellitovervågning, som nogle af mulighederne. Hun understreger dog, at det er for tidligt at lægge sig fast på konkrete løsninger endnu.

- Vi er stadig i de indledende samtaler.

Spørgsmål: Men handler det i sidste ende ikke om, hvad amerikanerne ønsker, at vi skal investere i?

- Nej, det er jo danske penge, der skal udmøntes, så det betyder, at det er forligskredsen, der skal blive enige om, hvad de skal bruges til.

- Men det ville da være meget uklogt at lave noget, der ikke spiller sammen med amerikanerne, som vi har et tæt samarbejde med. Så jeg ser det ikke som en modsætning.

Spørgsmål: Har amerikanerne sagt, hvad de gerne så, at vi brugte pengene til?

- Helt sådan foregår det ikke. Det er Danmark, der har ansvaret for at løfte sikkerheden, når det handler om forsvarspolitikken i Arktis.

- Vi har jo en fælles interesse, og det gælder både de danske og grønlandske politikere og vores samarbejdspartnere i USA. Vi samarbejder tæt med amerikanerne, hvor vi hver især har noget forskelligt at byde ind med.

Spørgsmål: Hvis det ender med, at grønlænderne og amerikanerne ønsker, at pengene bliver brugt på noget forskelligt, hvem vejer så tungest?

- Den forhandling står vi slet ikke i, så det er et tænkt scenarie, siger Trine Bramsen.

USA har tidligere givet udtryk for bekymring over den ringe overvågning af det såkaldte GIUK-gap, der blandt andet tæller farvandet mellem Grønland og Island.

Her sejler russiske atomubåde i dag med jævne mellemrum formentlig uset ind og ud af Atlanterhavet fra sin store base i Murmansk.

Grønland har på sin side interesse i, at de kommende militære investeringer i overvågning også kan bruges til civile formål som søredning og fiskerikontrol.

De ekstra 1,5 milliarder kroner på forsvarsbudgettet blev afsat af den tidligere regering uden en egentlig plan for, hvad de skulle bruges til.

Efter det stigende sikkerhedspolitiske fokus på Arktis har den nuværende regering øremærket dem til overvågning i Arktis.

De tilgår forsvarsbudgettet i 2023.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce