cookie-og-privatlivspolitik
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at der i andre lande er sket en for hurtig genåbning, hvilket den danske regering gerne vil undgå. (Arkivfoto)
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) mener, at der i andre lande er sket en for hurtig genåbning, hvilket den danske regering gerne vil undgå. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Politik

Minister om genåbning: Vi går hellere et skridt for kort

Regeringen vil undgå at skulle lukke samfundet igen, og derfor har man valgt en forsigtig genåbning.
08. april 2020 kl. 12:39 Af Ritzau

Annonce

Regeringen foretrækker at gå med livrem og seler under genåbningen af det danske samfund, så man ikke risikerer en eksplosion i coronaepidemien og at skulle lukke ned igen.

Sådan lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Vi har set i andre lande, at man er gået for hurtigt frem og har måttet lukke ned igen.

- Det er derfor, at vi i Danmark hellere går et skridt for kort end for langt.

- Det er hårdt for mange af de erhverv, der må holde lukket, og regeringen er derfor indstillet på at justere eller forlænge de hjælpepakker, der er vedtaget, siger Simon Kollerup på et pressemøde.

Tirsdag aften fremlagde regeringen beregninger for, hvordan en genåbning af samfundet vil kunne påvirke smitten med coronavirus og antallet af indlæggelser.

Regeringen havde - inden genåbningen blev annonceret - bedt Statens Serum Institut regne på tre scenarier, et lille, mellem og stort, for genåbningen.

Regeringen valgte at gå med det lille og dermed mest forsigtige scenarie.

Det lille scenarie er det, der er lagt op til efter påske. Det betyder genåbning af daginstitutioner, folkeskolens yngste klasser, de ældste klasser på ungdomsuddannelser, og at privatansatte kan gå på arbejde, hvis det er forsvarligt.

I det næste scenarie - mellem - ville man også have åbnet restauranter, caféer, frisører og fysioterapeuter og ladet offentligt ansatte komme tilbage på job, hvis det var forsvarligt.

I det tredje scenarie ville man derudover have løftet forsamlingsforbuddet fra 10 til 50 personer.

Ud fra beregningerne fra Statens Serum Institut, som dog er behæftet med meget stor usikkerhed, ville det kunne have ladet sig gøre at vælge de to mere offensive scenarier uden at overskride kapaciteten i sundhedsvæsenet.

Men regeringen har altså valgt den forsigtige tilgang, som gælder frem til 10. maj. Man vil derefter kunne åbne flere dele. Men det kræver, at virusset fortsat er under kontrol.

- Hvis den kontrollerede genåbning lykkes, uden at smitten eksploderer, er der er en mulighed for, at nogle erhverv kan blive åbnet i næste fase.

- Men det kræver, at alle os andre bliver ved med at leve op til retningslinjerne og holder afstand og har god hygiejne, siger Simon Kollerup.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BUPL SYDØST

BUPL: Stop den onde SFO-spiral 10. august 2020 kl. 14.48

AF: JOHN WENNERWALD

Mundbind i flextrafik 09. august 2020 kl. 21.38

AF: HANS JØRGEN JØRGENSEN

Torvet i Nykøbing 08. august 2020 kl. 14.22

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

Annonce