Annonce
Politik

Minister vil skrotte omstridt fraværsregel på gymnasier

Den tidligere regering med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i spidsen indførte sidste år en regel om, at gymnasieelever skal registreres som fraværende, hvis de ikke sidder på deres stol ved timens start. Nu bliver reglen afskaffet. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

De enkelte gymnasier må selv afgøre, hvordan de vil registrere fravær, mener undervisningsminister.

Det skal være slut med, at elever på landets gymnasier bliver registreret som fraværende, hvis de kommer bare få minutter for sent til timen.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har således besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Det skriver DR.

Bekendtgørelsen har betydet, at lærerne skal notere fravær, hvis eleverne ikke sidder på deres plads, når timen begynder.

- Jeg er overbevist om, at landets gymnasielærere er fuldt i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, der sammen med 300 andre elever er kommet for sent med de samme busser, og hvornår der tale om en elev, som er lidt sløv i optrækket, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til DR.

Hun vil i stedet lade det være op til de enkelte gymnasier at afgøre, hvordan de vil føre fravær for eleverne.

Reglerne om fravær blev indført af tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA) som en del af en større pakke, der skulle få fraværet ned.

Eleverne på landets almene gymnasieelever var i skoleåret 2017/2018 fraværende i 9,1 procent af timerne, viser tal fra Undervisningsministeriet.

Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er formand Martin Mejlgaard positiv over ændringen.

- Bussen kan komme for sent, eller cyklen kan punktere. Det skal man ikke straffes for.

- Vi oplever elever, der er engagerede og går op i deres skolegang. Vi har ikke brudt os om det narrativ om, at gymnasielever pjækker og kommer for sent.

- Fraværsreglerne skal ikke bruges til at gokke eleverne oven i hovedet, men det skal være et redskab til at spotte, hvis elever mistrives, siger Martin Mejlgaard til Ritzau.

Hos Danske Gymnasier er formand Birgitte Vedersø glad for, at det fremover er lærerne, der skal afgøre, om der skal registreres fravær. Hun kalder den nuværende regel for "unødvendig detailstyring".

- Der er forskel på, om det er en stilfærdig elev, der for en sjælden skyld kommer for sent, fordi bussen var forsinket, eller om det er en vaneforbryder, som læreren vælger at registrere som fraværende for at lære vedkommende at komme til tiden, siger Birgitte Vedersø.

Pernille Rosenkrantz-Theil vil i løbet af de næste uger invitere rektorer, lærere og elever til diskussioner om, hvordan et nyt fraværssystem skal skrues sammen.

SF roser ændringen, mens Dansk Folkeparti er kritisk over for at afskaffe fraværsreglen, fordi det fjerner incitamentet for at komme til tiden.

- Det er slinger og svigt af de unge, fordi vi ikke får dem lært at komme til tiden. Det vil sige, at især svage unge får sværere at få en studentereksamen, siger gymnasieordfører Marie Krarup.

- Det er ikke en straf at få registreret fravær. Det er bare en praktisk foranstaltning. Det er sund fornuft at gøre det ved timens start, fordi det bliver klart for alle, at man skal komme til tiden, siger hun.

Link til artikel på DR''s hjemmeside
  • PLUS Indviklede krav frustrerer gymnasier og elever
    Den tidligere regering med undervisningsminister Merete Riisager (LA) i spidsen indførte sidste år en regel om, at gymnasieelever skal registreres som fraværende, hvis de ikke sidder på deres stol ved timens start. Nu bliver reglen afskaffet. (Arkivfoto) Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem