cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Minkaflivning skabte også overraskelse i Heunickes ministerium

Beslutning om af aflive alle mink var tilsyneladende truffet 44 minutter, efter at afgørende møde begyndte.
15. oktober 2021 kl. 18:07 Af Ritzau

Det var en overraskelse flere steder i embedsværket, da regeringen om aftenen 3. november besluttede at aflive alle mink i Danmark. Det til trods for, at det tilsyneladende tog regeringen under en time at nå frem til aflivningen.

Tidligere har embedsfolk i det daværende Miljø- og Fødevareministerium forklaret, at beslutningen kom helt bag på dem, og at de følte sig overbeviste om, at der ikke var grundlag i loven til at kræve det.

Fredag medgav også daværende specialkonsulent i Sundheds- og Ældreministeriet Ida Krems, at beslutningen ikke var, hvad hun ventede.

- Det var en overraskelse for mig, sagde hun fredag.

Det var Ida Krems, der havde bestilt en risikovurdering fra Statens Serum Institut. Vurderingen har tilsyneladende været central i beslutningen om at aflive alle mink.

Annonce

Beslutningen blev truffet på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Her sidder en række topministre herunder statsminister Mette Frederiksen (S).

3. november mødtes udvalget klokken 21.30. Der er intet referat fra mødet, og ingen af møde-deltagerne er endnu afhørt af Minkkommissionen.

Men fredag blev der kastet lys over en lille del af aftenen. Her kom det nemlig frem, at den daværende departementschef Per Okkels klokken 22.14 skriver i en sms til to af sine ansatte: "Alle mink slås ned".

Den ene af disse videregiver to minutter senere beskeden i en sms til Ida Krems. Her er der tilføjet "på grund af vaccine".

Tilsyneladende en henvisning til bekymring for, at smitten i mink kan føre til en mutation, der svækker coronavaccinernes effekt. Det fremgik ikke, hvor oplysningen om årsagen stammede fra.

Annonce

Fredagens afhøringer gav også det indtryk, at Sundheds- og Ældreministeriet ligesom Miljø- og Fødevareministeriet på forhånd var afklaret med, at der ikke i deres lovgivning var grundlag for at aflive alle mink.

Dette fremgik blandt andet af en mail fra en kontorchef i Sundheds- og Ældreministeriet sendt til nogle kolleger i ministeriet 3. november før mødet i regeringstoppen.

På Miljø- og Fødevareministeriets område var det enhedschef fra Center for Jura og Kontrol i Fødevarestyrelsen Birthe Schubart, der gennem hele forløbet i november sidste år fastholdt, at der ikke på deres område var lovgivning, der gav grundlag for aflivning af alle mink.

Fredag stod hun ved den vurdering, da hun blev udfordret af den advokat, der er bisidder for Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

- Jo voldsommere indgreb, jo klarere hjemmel skal der i mine øjne være, lød et af Birthe Schubarts argumenter.

Annonce

Hverken i november sidste år eller fredag i Retten på Frederiksberg lod hun sig overbevise om, der var hjemmel på hendes område til at aflive alle mink.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE