cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Model for frivillig AstraZeneca-vaccination er uvis efter møde

Et møde mellem Folketingets partier skabte ingen afklaring om, hvordan frivillig vaccination kan gennemføres.
19. april 2021 kl. 16:06 Af Ritzau

Der er endnu ikke fundet en løsning på, hvordan coronavaccinen fra AstraZeneca, Vaxzevria, kan tilbydes borgere, der ønsker at få den.

Men det står klart efter et møde mellem Folketingets sundhedsordførere mandag, at der bliver store udfordringer med at gennemføre en sådan ordning.

- Jeg synes umiddelbart ikke, at det ser ud til at være bøvlet værd, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

- Hvis der kan findes andre gode løsninger, så vaccinerne stadig bliver brugt til det, de er beregnet til, synes jeg, at man skal vælge dem, siger hun.

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jørgen Skadborg, sagde mandag efter at have læst et oplæg fra Sundhedsstyrelsen, at han har svært ved at se, at læger vil være villige til at vaccinere i en frivillig ordning.

Annonce

Tidligere mandag kom Sundhedsstyrelsen med en vurdering af, at det vil være muligt at tilbyde frivillig vaccination med AstraZenecas coronavaccine, som styrelsen har sat på pause i øjeblikket.

Sundhedsstyrelsen beskriver imidlertid, at det vil tage "flere uger" at afklare en række forhold, og gevinsten ved at gøre det vil blive mindre og mindre med tiden, da massevaccinationsprogrammet "skrider hurtigt fremad".

Sundhedsordfører Per Larsen (K) siger, at "vi kan godt læse, hvad der bliver skrevet i Sundhedsstyrelsens rapport. Det er ikke så ligetil".

- Det er ikke et hårdnakket krav fra os, for hvis det ikke er praktisk muligt, og hvis de praktiserende læger ikke synes, at de vil tage de samtaler, så står vi ikke hårdt på, at det lige nøjagtig skal være løsningen.

- Men vi havde jo gerne set, at man kunne få færdigvaccineret dem, som havde fået første stik, for det syntes vi, var helt oplagt, siger han.

Annonce

Knap 150.000 danskere har modtaget det første af to stik med AstraZeneca-vaccinen og mangler således ét stik for at være færdigvaccinerede.

Danmark ligger inde med 270.000 doser og forventer at modtage yderligere 325.000 i maj.

Sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) peger på udfordringer ved modellen med frivillighed med AstraZeneca-vaccinen.

- Vi har fået et udkast, der viser, at det nok kan lade sig gøre, men det er ikke så simpelt og sorthvidt, som nogle gør det til.

- Derfor er det vigtigt at få afdækket for og imod, også i forhold til, hvem der skal give dem, hvem der har det juridiske ansvar, hvad med potentiel erstatning og alt det her, siger han.

Annonce

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, siger, at modellen er fin på papiret, men også han ser udfordringer med, hvem der kan og skal stå for vaccinationerne.

- Kan det være praktiserende læger, privathospitaler, private vaccinationscentre eller noget helt fjerde? Det skal afdækkes nu, siger han.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

AF: PAW HALLANDSON

Tør de sige sandheden? 22. april 2021 kl. 08.33

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

Annonce

ANNONCE