cookie-og-privatlivspolitik
Klimarådet, det uafhængige rådgivningsårgan til regeringens klimapolitik, fastslår i deres årlige rapport fredag, at regeringen skal lave flere tiltag hurtigt, før vi kan nå 70 procents reduktionsmålet. (Arkivfoto)
Klimarådet, det uafhængige rådgivningsårgan til regeringens klimapolitik, fastslår i deres årlige rapport fredag, at regeringen skal lave flere tiltag hurtigt, før vi kan nå 70 procents reduktionsmålet. (Arkivfoto)
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Politik

Naturforening: Rapport kalder på genåbning af klimaaftaler

Regeringens klimastrategi med at vente på teknologiske løsninger er farlig, mener naturfredningsforening.
26. februar 2021 kl. 10:31 Af Ritzau

Klimarådets statusrapport over regeringens klimaindsats viser sort på hvidt, at de politiske aftaler på området ikke er ambitiøse nok.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der vil have handling.

- Vi kan se meget tydeligt fra Klimarådet, at med de politiske aftaler, der er lavet indtil videre, der kommer vi kun en tredjedel af vejen mod 70 procentsmålet i 2030. Og det er selvfølgelig slet, slet ikke godt nok, siger foreningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

- Regeringen har gået efter de lavthængende frugter indtil videre. Man har gjort det, der er nemt. Vi skal skrue markant op for ambitionsniveauet. Vi bliver nødt til at genåbne de aftaler, der er indgået.

- Vi bliver nødt til at få lavet nogle helt nye, store ambitiøse aftaler. Både for landbrug og for hele transportsektoren.

Annonce

Rapporten fra Klimarådet fredag konkluderer blandt andet, at Danmarks mål om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 ikke bliver nået med den nuværende klimaindsats.

Der er derfor behov for nye initiativer, konkluderer rådet. Det fremhæver også, at tiden er knap, og at regeringen "i høj grad forventer at basere målopfyldelsen på nye og uprøvede teknologier".

Den del hæfter Maria Reumert Gjerding sig ved.

- Problemet er, at man sidder og drømmer og håber, at der kommer en teknologi, der kan redde os i sidste øjeblik. Det er usikkert. Og det er alt for risikabelt i forhold til den kæmpe klimakrise, vi står over for.

- Man bliver nødt til som regering at tage ansvaret på sig og lægge en køreplan, der sikrer, at vi når i mål. Hvis teknologien så viser sig at virke og komme, så kan man jo bare nå endnu længere, siger hun.

Annonce

Det samme mener Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace. Ifølge hende skal regeringen først og fremmest arbejde ud fra de midler, vi har nu, og bruge fremtidige teknologiske løsninger som et ekstra middel.

- Vi skal ikke udskyde det, vi ved, at vi skal gøre nu, fordi vi håber, det bliver nemmere og billigere i fremtiden, siger hun.

Ifølge Klimarådet er det "helt afgørende, at klimaindsatsen udbygges og prioriteres i de kommende år, hvis Danmark skal nå 70-procentsmålet".

Derfor bør regeringen og Folketinget i de kommende år vedtage konkrete tiltag, som sikrer yderligere reduktioner af udledninger i 2030, mener Klimarådet.

Det tilføjer, at det også bør gælde på områder, hvor der blev indgået politiske aftaler i 2020.

Annonce

Spørger man Helene Hagel fra Greenpeace, er det vigtigste, man kunne tage fat på nu, at sikre en klimaafgift på produktionen, som hun mener, politisk er blevet sparket til hjørne.

- Vi skal sende et signal til markedet om, at forurening kommer til at koste. Når der bliver lavet investeringer nu, ser det ud som, at sorte investeringer er en god forretning, siger hun.

- Man betaler ikke den pris, der svarer til skadevirkningerne af den Co2, et produkt udleder i dag.

Ifølge Helene Hagel vil politisk åbenhed om en fremtidig klimaafgift få erhvervslivet til allerede nu at investere i grønne løsninger, fordi det bliver økonomisk fordelagtigt for dem på den lange bane.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

Annonce

ANNONCE