cookie-og-privatlivspolitik
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tror fortsat på FGU, selv om den første periode for uddannelsen har været hård.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) tror fortsat på FGU, selv om den første periode for uddannelsen har været hård.
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Politik

Nyskabt ungdomsuddannelse fortsætter trælse tendenser

Ikke bare kæmper den forberedende grunduddannelse med stort fravær, optaget er også styrtdykket i 2021.
07. december 2021 kl. 15:35 Af Ritzau

Det står skidt til for den blot få år gamle uddannelsesmulighed FGU, Forberedende Grunduddannelse. Uddannelsen skal gøre unge mere klar til uddannelse men optaget er styrtdykket og tidligere i år viste tal, at fraværet er tårnhøjt.

Tirsdag viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet, at optaget på uddannelsen i august faldt med næsten 30 procent til 2622 i 2021 sammenlignet med august 2020.

- Implementeringen af FGU har været udfordret blandt andet af Covid-19 og forskellen i tilgangen kan bære præg heraf.

- Derudover er FGU stadig relativt ny og grundet diverse startudfordringer, er der endnu ikke overblik over, hvordan tilgangen til uddannelsen normalt fordeler sig i løbet af et år. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.

FGU blev skabt under den forhenværende regering og har til formål at hjælpe unge, der af faglige, personlige eller sociale årsager ikke er klar til at starte et studie eller arbejde.

Annonce

Der er en række spor på uddannelsen, der alle skal gøre unge mere uddannelses eller arbejdsmarkedsparate.

Den politiske aftale om FGU'en blev vedtaget i 2017 med et mål om at tage hånd om de omkring 50.000 unge uden en uddannelse, og som hverken er i gang med en uddannelse eller har et job.

Men det går altså ikke som planlagt. Ikke bare er optaget styrtdykket, i foråret viste tal, at det gennemsnitlige fravær fra januar til august 2020 var på 17 procent.

Den hårde start til trods tror børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortsat på uddannelsen.

- Der er alt for mange unge, der har slået sig på skolesystemet, og hvor FGU'en kan noget andet, nemlig give dem både faglig, social og personlig støtte. Jeg tror, at alle har et ønske om, at vi får det til at fungere.

Annonce

- Det tager tid at lave en helt ny uddannelse. Samtidigt anerkender jeg, at vi ikke er i mål, skriver hun i pressemeddelelsen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE