cookie-og-privatlivspolitik

Politik

Omfordeling fra rige til fattige byer står først på dagsordenen

Der venter regeringen store opgaver i år. Foruden udligning er det forhandlinger om politi, klima og pension.
13. januar 2020 kl. 15:58 Af Ritzau

Annonce

Regeringen går ind i et travlt politisk år med en række store emner på dagsordenen. Først og fremmest vil statsminister Mette Frederiksen (S) tage fat på en udligningsreform, der skal omfordele fra rige til fattige kommuner.

En række kommuner er stærkt utilfredse med systemet, som det er i dag. De fattige kommuner synes groft sagt, de får lidt, mens de rige kommuner ikke vil af med mere.

- Det er nogle rigtig store brikker, vi skal have til at lande. Udligning er en af de første spørgsmål, vi tager fat på i det nye år. Det er et af de sværeste spørgsmål, vi står overfor, men det er en bunden opgave, siger Mette Frederiksen på et pressemøde ved embedsboligen Marienborg.

Den tidligere Venstre-ledede regering forsøgte i sidste valgperiode at lave om på det nuværende system. Men det lykkedes ikke.

S-regeringen er dog fortrøstningsfuld. Det ventes at blive en bred politisk aftale, så den er sikret efter et folketingsvalg. Socialdemokratiet har 90 mandater med Venstre.

Udligningssystemet sender penge fra landets rigeste kommuner til de fattigste. Det er for at sikre, at der ikke er store forskelle i den kommunale service i landets kommuner.

- Alle kommunerne i landet skal have god mulighed for at give borgerne den service, de fortjener. Det er en af de første opgaver, siger statsministeren.

I 2020 bliver der omfordelt 18,6 milliarder kroner fra de rigeste til de fattigste kommuner.

Foruden udligning nævner Mette Frederiksen en politireform, forhandlinger om en klimahandlingsplan, forhandlinger om overenskomst for det private arbejdsmarked og en pensionsreform. Den skal give flere nedslidte mulighed for tidligere pension.

- Finanslovaftalen dækker hullet i økonomien, der er for Politiet, og vi har også finansieret ekstra betjente og styrket anklagemyndigheden. Nu skal vi sætte os om det store bord for at se, hvad der er brug for for at styrke politiet.

- For os handler det først og fremmest om tryghed og at få et mindre rigspoliti, så der kan komme mere politi på gaderne, siger Mette Frederiksen,

Desuden uddyber hun, at regeringen vil holde pressemøde torsdag om nye stramninger over for fremmedkrigere, der rejser til Syrien eller Irak for at kæmpe for den militante bevægelse Islamisk Stat.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce