cookie-og-privatlivspolitik
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og de andre partiledere i oppositionen oplyser, at de er blevet bedt om at forlade forhandlinger om en delvis genåbning, da de ønskede yderligere lempelser end sundhedsmyndighederne har indstillet til. (Arkivfoto)
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og de andre partiledere i oppositionen oplyser, at de er blevet bedt om at forlade forhandlinger om en delvis genåbning, da de ønskede yderligere lempelser end sundhedsmyndighederne har indstillet til. (Arkivfoto)
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Politik

Oppositionen er ude af forhandlinger om genåbning

Oppositionen føler sig brugt i en magtdemonstration af regeringen i forhandlinger om genåbning.
23. februar 2021 kl. 22:14 Af Ritzau

Annonce

Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige er tirsdag efter egen opfattelse blevet smidt ud af forhandlingerne om en delvis genåbning af Danmark.

Det oplyser flere partiledere i oppositionen efter forhandlinger med justitsminister Nick Hækkerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag aften.

Ifølge Venstre-formand, Jakob Ellemann-Jensen, fik partierne besked på, at regeringen ikke ønsker at lempe corona-restriktionerne yderligere, end en ekspertgruppe mandag anbefalede.

Da oppositionspartierne ønskede yderligere lempelser, blev de ifølge Jakob Ellemann-Jensen bedt om at forlade forhandlinger.

- Vi har siddet til drøftelser med regeringen i over seks timer og har præsenteret vores synspunkter og har fået at vide, at de flugter ikke med regeringen. Vi vil mere end den. Og derfor er vi blevet bedt om at gå.

Annonce

- Det er ikke en forhandling. Det er et diktat.

Også Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen, har bekræftet, at hans parti er ude af forhandlingerne.

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, betegner tirsdagens forhandlinger som "en ren skueproces".

- Det er en magtdemonstration fra regeringens side, siger han.

- Det, som regeringen offentliggjorde allerede i aftes (mandag aften, red.) på baggrund af sundhedsmyndighedernes rapporter, er præcis det, de insisterer på skal gennemføres.

Annonce

- Vi fik en runde, hvor vi kom med politiske ønsker. Efter vi var færdig med en runde, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S), at han gerne ville have, at vi loggede af.

Mandag aften kom den såkaldte Indsatsgruppe, der består af sundhedsmyndigheder og eksterne eksperter, med deres indstilling til, hvordan en lempelse af coronarestriktionerne kunne se fra 1. marts.

Det lød blandt andet på, at udvalgsbutikker, der ikke lå i storcentre og er på under 5000 kvadratmeter, kan åbne. Lige sådan kan udendørs kultur igen åbne, og forsamlingsforbuddet for udendørs idræt hæves fra 5 til 20.

I Nord- og Vestjylland kan elever i grundskoler, på ungdomsuddannelser og voksenuddannelser komme tilbage halvdelen af tiden.

For Bornholm indstillede eksperterne til en endnu bredere genåbning af eksempelvis liberale erhverv såsom frisører, såfremt kunder kan fremvise bevis på en vaccine eller en negative coronatest.

Annonce

Samtidig indstiller gruppen til, at en række uddannelsesinstitutioner kan genåbne under forudsætning af hyppige test.

Det er ifølge oppositionspartierne den indstilling, som regeringen agter at følge til punkt og prikke.

Flere oppositionspartier udtrykte før forhandlingerne ønske om, at blandt andet høj- og efterskoler kunne genåbnes i hele landet under forudsætning af, at de blev en slags boble.

Regeringen fortsatte tirsdag aften forhandlingerne med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet. Parterne skal også mødes igen onsdag morgen klokken 8.30.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE